Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zneužitie moci a korupčné škandály: Bývalá prezidentka spoznala prísny trest

Park Geun-Hje
Park Geun-Hje (Zdroj: SITA/AP/Kim Hong-Ji)

SOUL - Juhokórejský súd uznal v piatok zosadenú prezidentku Pak Kun-hje za vinnú zo zneužitia moci a ďalších korupčných trestných činov, za ktoré jej vymeral 24 rokov väzenia. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Proces s bývalou prezidentkou, ktorá čelila 18 bodom obžaloby vrátane korupcie, vydierania, zneužívania funkcie či vyzradenia štátnych tajomstiev, sa začal vlani v máji. Prokuratúra pre 66-ročnú političku požadovala 30 rokov väzenia.

Pak Kun-hje je od marca 2017 vo väzbe v detenčnom zariadení neďalekou Soulu. Z piatkového zasadnutia súdu sa však ospravedlnila pre údajnú chorobu. Súdny proces bojkotuje už od vlaňajšieho októbra na protest proti tomu, že musí zotrvávať vo väzbe. 

Podľa obžaloby sa Pak Kun-hje tajne dohodla so svojou priateľkou Čche Son-si, aby zobrala od najväčších firiem v krajine desiatky miliónov dolárov úplatkov a peňazí získaných vydieraním. Škandál viedol k zatknutiu desiatok ľudí, vrátane bývalých ministrov vlády a dediča a zástupcu riaditeľa spoločnosti Samsung I Če-jonga, ktorý čelil obvineniam z úplatkárstva. 

Pôsobenie Pak Kun-hje vo funkcii juhokórejskej prezidentky skončilo 10. marca 2017, keď jej zosadenie potvrdil ústavný súd. Bola prvou ženou na poste prezidenta Južnej Kórey a súčasne prvou zosadenou hlavou tohto štátu. 

Viac o téme: Pak Kun-hje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu