Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Epidémia žltej horúčky v Brazílii: Podľahlo jej viac než 330 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

SAO PAULO - Brazília už eviduje 1131 prípadov komármi prenášanej žltej horúčky, pričom 338 ľudí tomuto ochoreniu podľahlo. Ide o jednu z najväčších epidémií žltej horúčky v tejto latinskoamerickej krajine za uplynulé desaťročia. Informovalo o tom v stredu brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Naposledy sa žltá horúčka v Brazílii rozšírila iba nedávno, a to v rokoch 2016-17. Ochorenie vtedy zaznamenali u 777 osôb a 261 ľudí pripravilo o život. V predchádzajúcich rokoch sa pritom vyskytlo iba niekoľko prípadov žltej horúčky ročne, dodala agentúra AP. Podľa rezortu zdravotníctva zasiahla aktuálna epidémia husto obývané oblasti.

Brazília v tejto súvislosti rozšírila svoju očkovaciu kampaň proti žltej horúčke na celé územie krajiny. Minister zdravotníctva Ricardo Barros spresnil, že po zahrnutí posledných štyroch z 27 štátov Brazílie do očkovacieho programu bude v roku 2019 zaočkovaných takmer 78 miliónov ľudí.

Žltú horúčku alebo aj žltú zimnicu prenášajú komáre. Ide o ochorenie rozšírené v tropických oblastiach Strednej a Južnej Ameriky a Afriky. Medzi príznaky akútneho prejavu tejto choroby patria horúčka, bolesť hlavy, bolesť svalov, nevoľnosť, vracanie a únava.

Viac o téme: BrazíliaŽltá horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu