Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mladík (27) prišiel od zubára a na ruke sa mu objavila hrčka: Smrteľné znamenie na FOTO

Aneuryzma signalizovala vážnu infekciu v tele
Aneuryzma signalizovala vážnu infekciu v tele (Zdroj: Facebook/The New England Journal of Medicine)

MASSACHUSETTS - Lekári zverejnili fotku nezvyčajného znamenia, ktoré u muža signalizovalo vážne srdcové ochorenie. Nebyť toho, tak mohol byť teraz už mŕtvy. Doplatil na to, že zanedbával ústnu hygienu. Platí totiž staré známe, že zuby sa nečistia len pre krásu, ale hlavne pre zdravie.

Experti z Univerzity v Britskej Kolumbii informovali v časopise New England Journal of Medicine o zaujímavom prípade. Na pravej dlani dvadsaťsedemročného Kanaďana sa pred časom objavila hrčka. Stalo sa tak po tom, ako bol u zubára. Najskôr to bola len červená škvrna, ktorá po dvoch týždňoch zmodrala a začala rásť. Mladíka v tom čase začalo pobolievať aj brucho, mal zníženú chuť do jedla a dostal horúčky, takže prirodzene dostal strach, čo sa to s ním deje. 

Lekár po sérii vyšetrení nakoniec zistil, že pacient trpí endokarditídou, mimoriadne nebezpečnou srdcovou infekciou, ktorá môže mať smrteľné následky. V dôsledku zápalu sa mladíkovi na ruke vytvorila aneuryzma. Odborníci sa domnievajú, že to bolo spôsobené zanedbanou ústnou hygienou a nedávnym dentálnym zákrokom. Endokarditída totiž často vzniká práve vtedy, keď sa baktéria z úst dostane do krvného obehu, či už krvácaním alebo vďaka zapáleným ďasnám, alebo sa baktéria uvoľní počas zubného ošetrenia. 

Vedci varujú pred záhadnou epidémiou: Choroba X by mohla zabiť milióny ľudí na celom svete

Krvné vzorky preukázali prítomnosť baktérie streptococcus salvarius, ktorá sa vyskytuje prevažne v ústnej dutine. Na základe toho potom lekári diagnostikovali endokarditídu. Je to veľmi vážna infekcia, ktorá môže spôsobiť smrť pacienta, keď zasiahne aj srdce. V prípade tohto mladíka zasiahla aortálnu chlopňu, ktorá reguluje prietok krvi zo srdca do hlavnej artérie. Testy taktiež odhalili prítomnosť mŕtveho tkaniva v slezine a ľavej obličke. Šírenie infekcie následne zničilo cievy zásobujúce krvou jeho ruku, v dôsledku čoho sa vytvorila spomínaná hrčka. Mladík mal šťastie, že sa tak stalo, inak by možno lekári vôbec neprišli na to, že má v tele vážnu infekciu. Po užívaní predpísaných antibiotík sa plne uzdravil a aneuryzmu mu odstránili chirurgicky. 

Viac o téme: ZubyInfekciaSrdcové ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu