Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká honba na Kataláncov: Španielsko nariadilo zatknúť šesť emigrovaných politikov

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - O opätovnom vydaní európskeho zatýkacieho rozkazu na zosadeného najvyššieho katalánskeho predstaviteľa Carlesa Puigdemonta žijúceho v Belgicku, ako aj štyroch členov jeho niekdajšej vlády, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí, rozhodol v piatok španielsky najvyšší súd v Madride.

Rovnaký postup zvolila táto inštitúcia aj voči podpredsedníčke Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) Marte Roviraovej, ktorá v piatok listom oznámila, že predvolanie na súd nebude rešpektovať a odchádza do exilu a ktorá medzičasom dorazila do Švajčiarska. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Ide o ďalší krok justície po tom, čo sudca Pablo Llarena obžaloval politikov zo vzbury, respektíve mrhania verejnými finančnými prostriedkami v súvislosti s vlaňajším protiústavným referendom o nezávislosti a prijatím deklarácie o nezávislosti Katalánska.

Najvyšší súd po vznesení predmetnej žaloby rozhodol o opätovnom umiestnení kandidáta na najvyššieho katalánskeho predstaviteľa Jordiho Turulla a ďalších dvoch katalánskych politikov do cely predbežného zadržania. Ďalších z 13 obžalovaných, vrátane bývalej predsedníčky katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovej, umiestnia vo vybraných väzenských zariadeniach.

Viac o téme: BarcelonaKatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu