Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

TOTO je najšťastnejšia krajina sveta: Žiadna korupcia a maximálna bezpečnosť, ako sme na tom my?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Organizácia Spojených národov (OSN) vo svojej správe uvádza, že v rebríčku The World Hapiness Report (Správa o svetovom šťastí) je na prvom mieste Fínsko. Pozrite si, kde v rebríčku stojí Slovensko. Okrem iného sa po prvý raz hodnotila aj spokojnosť imigrantov v jednotlivých krajinách.

Ako stojí v každoročnej správe OSN, najšťastnejšou krajinou na svete je oficiálne Fínsko. V hodnotení 156 krajín na základe tzv. indexu šťastia si Nóri neobhájili svoje minuloročné prvenstvo, tentokrát klesli na striebornú priečku. Tretie v poradí skončilo Dánsko.

Po prvý raz sa do úvahy bralo aj to, ako sa v jednotlivých krajinách darí imigrantom. Spokojnosť prisťahovalcov sa posudzovala v 117 hodnotených krajinách. Ďalšie hľadiská, na základe ktorých sa v správe agentúry OSN pre riešenie v oblasti udržateľného rozvoja (SDSN) posudzuje miera šťastia, sú napríklad priemerná dĺžka života, sociálna podpora, HDP, miera korupcie, bezpečnosť či sloboda rozhodovania.

Prvá štyridsiatka najkrajších krajín sveta
Zobraziť galériu (2)
Prvá štyridsiatka najkrajších krajín sveta  (Zdroj: Reprofoto/Amazonaws)

Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 39. mieste. Okrem Rakúska na 12. priečke a Česka, ktoré skončilo na 21. mieste, naši susedia obstáli horšie. Poľsko je 42. v poradí, Maďarsko je 69. a Ukrajina na 138. mieste. Celý rebríček si môžete pozrieť v tomto dokumente. 

Ekonóm John Helliwell, emeritný profesor Univerzity Britskej Kolumbie, ktorý sa podieľal na vypracovaní danej správy, upozornil na to, že prvých desať krajín malo najvyššie skóre nielen v celkovom šťastí občanov, ale aj v spokojnosti imigrantov.

„Najzaujímavejším zistením je nápadný súlad v šťastí imigrantov a tých, ktorí sa v danej krajine narodili,“ povedal Helliwell. „Migranti, ktorí sa prisťahujú do šťastnejších krajín, z toho ťažia, zatiaľ čo migranti, ktorí sa prisťahujú do menej šťastných krajín, strácajú,“ skonštatoval profesor. Dodal, že podľa neho je pocit šťastia v spoločnosti zrejme nákazlivý.

Vo Fínsku, ktoré má 5,5 milióna obyvateľov, žije 300-tisíc cudzincov a obyvateľov s cudzími koreňmi. Avšak najviac imigrantov je vo Fínsku z iných európskych krajín, medzi ktorými sa nachádzajú aj komunity Afgancov, Číňanov, Iračanov či Somálčanov.

Spojené štáty klesli z minuloročného 14. miesta na 18. priečku. Správa k tomuto poklesu uvádza hneď niekoľko dôvodov. „USA zažíva krízu verejného zdravia, ktorá zahŕňa epidémiu obezity, závislosť na alkohole a rôzne depresívne poruchy,“ objasňuje správa OSN.

Dokument tiež poukazuje na to, že spoločensko-politický systém v Spojených štátoch vytvára v porovnaní s inými, podobne bohatými krajinami, väčšie nerovnosti v príjmoch, čo je jeden z hlavných faktorov, ktorý prispieva k nespokojnosti občanov. Okrem toho ako prvá v USA klesá dôvera, veľkorysosť a sociálna podpora.

Výkonný predseda Inštitútu pre výskum šťastia Meik Wiking uviedol, že pätica severských krajín, ktorá sa v rebríčku umiestňuje na predných priečkach, dokáže poskytnúť svojim obyvateľom jednak dostatočnú mieru osobnej slobody, a aj sociálne zabezpečenie, čo sú síce obrovské výhody, no na druhej strane, občania týchto krajín musia platiť jedny z najvyšších daní sveta. „Stručne povedané, severské krajiny vedia dobre premeniť bohatstvo v blahobyt,“ podotkol Wiking.

Viac o téme: OSNFínskoRebríčekKrajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu