Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Trump pochválil Severnú Kóreu: Vodca Kim pripustil, že sa vzdá jadrových zbraní

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG - Komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) a Spojené štáty si ešte nedávno posielali odkazy o tom, ktorá krajina má spoľahlivejšie "jadrové tlačidlo". V utorok však prišlo k prekvapivému zvratu, Severná Kórea dokonca pripustila, že by sa vedela vzdať svojho jadrového programu, a vyslúžila si za to pochvalu od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten po rokovaní so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom nešetril optimizmom.

 "Vyzerá to, že (Severokórejčania -pozn.) konajú pozitívne," ocenil americký prezident najnovšie signály zo strany KĽDR.

"Prešli sme so Severnou Kóreou dlhú cestu, prinajmenšom v rétorickej rovine," povedal Trump. Ak by sa ochota na strane KĽDR potvrdila a rozhovory medzi Pchjongjangom a Washingtonom by priniesli pozitívne výsledky, "bola by to veľká vec pre svet", vyhlásil americký prezident.

Severokórejský líder Kim Čong-un na rokovaní s desaťčlennou juhokórejskou delegáciou v Pchjongjangu vyhlásil, že ak pominie vojenská hrozba proti tejto krajine, bude sa vedieť vzdať jadrových zbraní.

Ako juhokórejským médiám v utorok prezradil jeden z členov delegácie Soulu, Severná Kórea je pripravená na "srdečný dialóg so Spojenými štátmi", pričom jednou z jeho tém by malo byť aj jadrové odzbrojenie KĽDR a nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Pchjongjangom a Washingtonom.

Za smrť nevlastného brata vodcu Kim Čong-una môže KĽDR

Spojené štáty dospeli k záveru, že Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una, zavraždili vlani v Malajzii na príkaz KĽDR. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke BBC s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

Podľa ministerstva v súvislosti s uvedeným zistením uvalia Spojené štáty na KĽDR nové sankcie. Kim Čong-nama otrávili 13. februára 2017 na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur tak, že mu potreli tvár chemickou bojovou látkou VX. Z jeho vraždy sú obvinené dve ženy - Vietnamka Doan Thi Huong a Indonézanka Siti Aisyahová. 

Obe ženy sú v súvislosti s vraždou jedinými podozrivými vo väzbe. Malajzijská polícia však pred časom uviedla, že v deň vraždy opustili Malajziu štyria Severokórejčania. Práve oni majú byť v tomto prípade hlavnými podozrivými a nemalo im byť umožnené odísť z krajiny. KĽDR akúkoľvek účasť na vražde popiera.

Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu aj samotného Kim Čong-una.

 

Viac o téme: Donald TrumpKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu