Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump a Če-in budú naďalej tlačiť na KĽDR: Kľúčom budú činy, nie slová

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump a jeho juhokórejský náprotivok Mun Če-in, ktorí sa obaja plánujú na jar stretnúť so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, v piatok prisľúbili, že budú naďalej vyvíjať "maximálny nátlak" na jeho autoritársky režim a požadovať od neho kroky smerujúce k ústupu od jadrového zbrojenia.

Biely dom to oznámil v piatok prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra AP. Trump v telefonáte s Munom potvrdil svoj zámer stretnúť sa vodcom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) do konca mája.

Lídri Spojených štátov a Južnej Kórey ako spojeneckých krajín sa podľa Bieleho domu "zhodli, že kľúčom k dosiahnutiu trvalej denuklearizácie Kórejského polostrova budú konkrétne činy, a nie slová". Trump a Mun sa zhodli aj v tom, že "pre Severnú Kóreu je dosiahnuteľná svetlejšia budúcnosť, ak si zvolí správnu cestu".

Juhokórejský prezident sa má stretnúť s najvyšším predstaviteľom znepriateleného Severu ešte v apríli, čo AP označuje za predohru k očakávanému americko-severokórejskému summitu - prvému svojho druhu od skončenia Kórejskej vojny z rokov 1950-1953. Za jeden z prvých problémov v prípravách na tento summit, ktorý bol nečakane ohlásený minulý týždeň, agentúra označuje takisto náhle odvolanie amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona z funkcie.

Severná Kórea zámer uskutočniť stretnutie Kima s Trumpom zatiaľ verejne nepotvrdila. Stále nejasné je aj miesto takéhoto stretnutia, hoci piatková návšteva severokórejského ministra zahraničných vecí Ri Jong-hoa vo Švédsku vyvolala špekulácie, že by ním mohla byť práve táto škandinávska krajina.

Viac o téme: Donald TrumpKĽDRMun Če-in
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu