Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké poriadky v Európskom parlamente: Menej kresiel i modernizácia rozpočtu

Predseda Európskej rady Donald Tusk
Predseda Európskej rady Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Lídri 27 členských štátov EÚ odsúhlasili návrh, aby po vystúpení Spojeného kráľovstva počet poslancov Európskeho parlamentu (EP) poklesol zo súčasných z 751 na 705. Predseda Európskej rady Donald Tusk to uviedol po skončení piatkového neformálneho summitu EÚ v Bruseli.

Summit zároveň potvrdil, že premiéri a prezidenti nepodporili myšlienku zlúčenia predsedníckych funkcií Európskej komisie a Európskej rady do akejsi "superprezidentskej" funkcie. Neprešiel ani návrh na zníženie počtu eurokomisárov, čiže zatiaľ platí, že každá členská krajina Únie bude mať vlastného zástupcu v exekutíve EÚ. Hlavy štátov a vlád takisto neschválili návrh z dielne EP vytvoriť spoločnú nadnárodnú kandidátku pre časť europoslancov v budúcoročných eurovoľbách.

Tusk na tlačovej besede uviedol, že európski lídri v piatok odsúhlasili modernizáciu budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ (2021 - 2027) a že niektoré z členských štátov sú pripravené do eurorozpočtu výraznejšie prispieť, keďže po tzv. brexite bude ročne ochudobnený o vyše 11 miliárd eur.

Podľa jeho slov je momentálna vízia britskej vlády o budúcich vzťahoch s Európskou úniou (po roku 2020) - ak sa naozaj potvrdí - "čisto iluzórna". "Zdá sa, že myšlienka vybrať hrozienka z koláča je stále nažive. Hovorili sme im znova a znova, že nemôže byť prístup na jednotný trh 'a la carte'. To zostáva našim nemenným princípom," zdôraznil Tusk. Britská premiérka Theresa Mayová by mala na budúci týždeň (2.3.) vysvetliť svojim európskym partnerom víziu tzv. pobrexitového partnerstva.

Britská strana momentálne hovorí, že chce opustiť jednotný trh EÚ a colnú úniu a zároveň ukončiť aj slobodu voľného pohybu migrantov a právomoc Európskeho súdu pre ľudské práva. Premiérka Mayová naznačila, že chce rokovať o takej dohode s Úniou, ktorá by čo najviac znížila clá a rôzne administratívne bariéry.

Viac o téme: BruselDonald TuskEurópska radaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu