Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jamie Oliver padol na dno: Najslávnejší šéfkuchár ruší svoje reštaurácie, obrovské dlhy

Slávny britský šéfkuchár krachuje Zobraziť galériu (4)
Slávny britský šéfkuchár krachuje (Zdroj: FB/Jamie's Italian )

BRATISLAVA – Jeden z najslávnejších šéfkuchárov sveta sa topí v dlhoch. Sympatický Brit, Jamie Oliver zatvára ďalších dvanásť reštaurácií. V priebehu januára už zrušil šesť podnikov. Vyzerá to tak, že sieť talianskych reštaurácií Jamie's Italian úplne skrachuje. Ako predpokladajú zahraničné médiá, za Oliverov krach môže finančná kríza a vysoké prenájmy.

Televízna hviezda a uznávaný šéfkuchár dlhuje až 72 miliónov libier (cca 81 miliónov eur). Podľa informácií zo súdnych dokumentov, Jamie Olliver dlží takmer 79 miliónov eur za prenájmy, bankové úvery a za nevyplatené dodávateľské účty. Ďalšie dva milióny dlhuje svojim zamestnancom. Zahraničné médiá informovali, že Oliver požiadal vlastníkov nehnuteľností, v ktorých sa nachádzajú jeho podniky, aby mu znížili nájomné.

Jamie Oliver
Zobraziť galériu (4)
Jamie Oliver  (Zdroj: FB/Jamie's Italian )

Britský šéfkuchár teraz robí čo môže, aby svoj biznis zachránil. Už v mesiaci január zavrel šesť reštaurácií a prerobil takmer 10 miliónov libier (cca 11,3 milióna eur). Podľa aktuálnych informácií, spolu s veriteľmi vypracoval plán reštrukturalizácie. Britský denník ozrejmil, že z 37 reštaurácií Jamie's Italian vo Veľkej Británii by mal Oliver zrušiť 12 prevádzok. O prácu údajne príde 450 zamestnancov.

Slávny britský šéfkuchár krachuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Jamie's Italian )

Oliverov hovorca médiám povedal, že veritelia návrh reštrukturalizácie podporujú. „Vytvorila sa tým istota, že zamestnanci a dodávatelia môžu byť zaplatení a zachráni sa tým aj 1800 pracovných miest,“ uviedol hovorca reštaurácií Jamie's Italian.

Slávny britský šéfkuchár krachuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Jamie's Italian )

Na verejnosť sa dostala informácia, že príčinou krachu okrem vysokých prenájmov je aj finančná kríza, kedy kvôli oslabeniu libry prudko vzrástli ceny talianskych surovín.

Medzi hlavných veriteľov patrí britská banka HSBC a londýnsky pivovar Camden Town Brewery.

Jamie Oliver má ďalších 28 podnikov v Holandsku, vo Viedni a v Rakúsku.

Viac o téme: OliverJamieBankrot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu