Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pracovala v najnebezpečnejších zónach: Bývalá špiónka CIA priviedla na Slovensko utečencov

Michele Assadová
Michele Assadová (Zdroj: Instagram/michelerigassad)

NEW YORK - Mala vysokoškolský diplom z arabských štúdií, hovorila po arabsky a precestovala takmer celý Stredný východ. Napriek tomu boli schopnosti Michele Assadovej, protiteroristickej dôstojníčky v CIA, podceňované na každom kroku kvôli tomu, že bola žena. Nedala sa však znechutiť a pracovala v tých najnebezpečnejších vojnových zónach sveta a podľa portálu The News-Journal sa jej podarilo koncom roka 2015 evakuovať 149 irackých kresťanských utečencov na Slovensko. V utorok vydala bývalá špiónka svoje pamäti v knihe pod názvom "Breaking Cover".

Nemka sa s dcérami pridala k Daeš: Vyriekli nad ňou rozsudok smrti, čaká ju obesenie!

Michele Assadová vo svojej knihe vyzýva čitateľov, aby sa nebáli vydať na cestu, ktorá je ťažká a komplikovaná. Vydavateľka Sarah Atkinsonová zo spoločnosti Tyndale uviedla, že Assadová vo svojom príbehu odovzdáva dôležité posolstvo. Pre The News-Journal uviedla, že Michele musela neustále bojovať, aby prekonala predsudky, že na takúto prácu nie je dosť dobrá. Ako žena však bola obdarená špecifickými silnými stránkami, ktoré sa v skutočnosti ukázali byť obrovským prínosom.

Kresťanka Michele Assadová spoznala svojho manžela Josepha, Egypťana s libanonskými koreňmi, ako tínedžerka v kostole v Mount Dora. Po vysokej škole sa zobrali a presťahovali sa do Washingtonu, DC. Keď Michele získala magisterský titul na Georgetownskej univerzite, obaja začali pracovať pre CIA. Ich život sa síce podobal na film Pán a pani Smithovci, ale iba keď išlo o nebezpečenstvo vo vojnou postihnutých krajinách a nie ostatné pozlátko.

Pre bielu ženu zo Západu ako Michele bolo ťažké splynúť s kultúrou Blízkeho východu, kde sa museli ženy zahaľovať od hlavy po päty a len zriedka mohli opustiť domov. Počas misie v Bagdade boli jej obavy naozaj veľké. "Spracovávali sme informácie o umiestnení IED (improvizované výbušné zariadenia) alebo o automobilových bombách či skupinách teroristov. Stres súvisiaci so zhromažďovaním týchto informácií, manipuláciou s teroristickými zdrojmi a s rizikom so zaistením ich správnosti bol ohromujúci." uviedla Michele.

Jej úlohou bolo nielen predchádzať útokom na iracké a koaličné sily, ale aj vyšetrovať tie, ktoré boli úspešne vykonané. Príšerné scény jej navždy uviazli v mysli. Pokým jej kolegovia slúžili v tých najkrajších mestách na svete, ona a jej manžel boli opakovane nasadení na extrémistickú činnosť v oblastiach, kde nikto nechcel slúžiť.

Stretávala sa tam však s predsudkami, že je pre agentúru menej efektívna kvôli svojmu pohlaviu. Assadová však svojou prácou dokázala svoju hodnotu ako agentka, keď svoje domnelé nedostatky zmenila na výhody. Nielenže dokázala plynulo komunikovať v arabčine, ale jej odbornosť v čítaní ľudí sa ukázala ako neoceniteľná, keď sa ocitla vo vojnovej zóne aj niekoľko rokov po odchode z CIA v roku 2012.

Keď Islamský štát získal územie v severnom Iraku, desiatky tisíc ľudí utiekli zo svojich domov, aby unikli pred radikálnou teroristickou skupinou. Prezident televíznej a digitálnej spoločnosti MGM Mark Burnett získal informácie o ohrozenom tábore kresťanských utečencov a kontaktoval Assadovú kvôli pomoci pri presune niektorých z nich do bezpečia.

Manželia Assadovci sa stretli so stovkami z týchto Iračanov. Viedli s nimi rozhovory, overili si oficiálne dokumenty každého z nich a vytriedili tých, ktorých príbehy boli vymyslené. Dvojica požiadala slovenskú vládu o azyl a v decembri 2015 priletelo za slobodou 149 utečencov.

Ich asimilácia na Slovensku však nebola práve najúspešnejšia. Mnohí z nich sa vrátili do svojej vlasti po tom, čo ich osady boli oslobodené, nevediac, že Islamský štát úplne zničil infraštruktúru. "Vrátili sa domov k ničomu. Bolo to úplne zničené," povedala Assadová. Rekonštrukcia bude trvať roky, ak nie desaťročia, takže z týchto rodín sa opäť stali utečenci.

Niektorým sa však na Slovensku začalo dariť. Jedna rodina, s ktorou sú Assadovci stále v kontakte, sa teší z prijatia svojich dcér do slovenskej školy. Ďalší si našiel zamestnanie a úspešne sa integroval do spoločnosti.

"Slovensko nie je pripravené prijať viac utečencov, ale Assadová naďalej využíva skúsenosti  zo CIA inými spôsobmi. Jej osobné zameranie sa presunulo na vystupovanie na verejnosti a trénovanie Američanov, ako sa vysporiadať s aktívnymi strelcami a násilím na pracovisku. Jej posolstvom je nádej a vytrvalosť," píše v článku The News-Journal.

Michele odkazuje ľuďom, aby sa nebáli robiť ťažké rozhodnutia, pretože práve pri nich zistia, aké sú ich silné stránky. Práve pri extrémnych situáciách dokážu spoznať, kým naozaj sú a čo musia ponúknuť svetu.

Viac o téme: UtečenciAgentkaŠpiónkaCIAIrakMichele Assad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu