Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľké varovanie šéfa nemeckej polície: Militanti z Daeš budú radikalizovať utečencov

Holger Münch
Holger Münch (Zdroj: TASR/Joerg Carstensen/dpa via AP)

BERLÍN - Šéf nemeckého Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch v utorok varoval pred "možnou islamistickou hrozbou", ktorú predstavuje teroristická skupina Daeš v krajine, pričom rizikom je predovšetkým radikalizácia utečencov.

"V Nemecku čelíme neustále silnejúcej potenciálnej hrozbe islamistov," uviedol šéf BKA Münch na Kongrese európskej polície v nemeckej metropole Berlín. Aj keď tzv. Islamský štát v posledných mesiacoch stratil územia v Sýrii a Iraku, militanti sú podľa Müncha veľmi "prispôsobiví".

Nemecko v súčasnosti monitoruje 743 ľudí s napojením na extrémnych islamistov, čo je výrazný nárast v porovnaní s rokom 2013, keď bol tento údaj 139 osôb. Zo zmenšujúceho sa kalifátu Daeš na Blízkom východe sa do Nemecka vrátilo údajne 970 ľudí. "Sme si vedomí, že riziko súvisiace s prúdom utečencov sa nezmenšilo," povedal Münch, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Vyzval na intenzívnejšiu spoluprácu po celom Nemecku a Európe v boji proti islamistickému násiliu, a to za pomoci elektronických kanálov. "Musíme sa zlepšiť v počítačovej gramotnosti," dodal šéf nemeckého BKA. Na dvojdňovom kongrese v Berlíne má predniesť prejav okolo 1300 odborníkov na bezpečnosť zo 60 krajín.

Viac o téme: DaešHolger Münch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu