Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Boj o život na šírom mori: Siedmi preživší z nezvestnej lode sa dočkali záchrany

Posádka strateného trajektu prežila na malom člne. Zobraziť galériu (2)
Posádka strateného trajektu prežila na malom člne. (Zdroj: SITA/New Zealand Defence Force via AP)

WELLINGTON - Novozélandskí záchranári našli sedem ľudí z nezvestného trajektu, ktorý pred viac ako týždňom zmizol vo vodách pri tichomorskom ostrovnom štáte Kiribati aj s približne 50 ľuďmi na palube, informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Veliaci kapitán novozélandských vzdušných síl Darryn Webb uviedol, že vojenské lietadlo Orion našlo preživších na palube drobného člna a spustilo im zásoby vrátane jedla, vody a rádia. Dodal, že rybárska loď už zmenila svoj kurz a mieri na miesto nálezu. Predpokladá sa, že preživších by mohla vyzdvihnúť v nedeľu popoludní.

Loď si už našla cestu k preživším.
Zobraziť galériu (2)
Loď si už našla cestu k preživším.  (Zdroj: SITA/New Zealand Defence Force via AP)

Sedemnásťmetrový katamaran, ktorý prepravuje ľudí po 21 obývaných ostrovoch Kiribati, podľa úradov vyplával z ostrova Nonouti smerom k atolu Južná Tarawa 18. januára. Cesta dlhá 240 kilometrov mala trvať dva dni.

 

 

Predstavitelia novozélandských vzdušných síl uviedli, že na plavidle nazvanom Butiraoi opravovali krátko pred odplávaním turbínový hriadeľ, čo mohlo prispieť k problémom pri plavbe. Nie je tiež jasné, či mala loď dostatok paliva alebo vody na to, aby vydržala viac než dva dni cesty.

Viac o téme: MoreČlnOceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu