Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké pátranie v Pacifiku: Trajekt záhadne zmizol, lietadlá hľadajú preživších

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Na palube zmiznutého trajektu, ktorý sa nedávno stratil pri tichomorskom ostrovnom štáte Kiribati, sa viezlo viac než 80 pasažierov. Potvrdili to v stredu príslušné úrady, ktoré citovala agentúra Reuters. Oblasť naďalej prehľadávajú americké a austrálske prieskumné lietadlá.

Sedemnásťmetrový katamarán, ktorý prepravuje ľudí po 21 obývaných ostrovoch Kiribati, bol vyhlásení za nezvestný 20. januára, dva dni po vyplávaní z ostrova Nonouti. Cesta dlhá 240 kilometrov mu mala trvať dva dni.

V nedeľu sa novozélandským záchranárom podarilo nájsť prvých sedem ľudí spoločne so 14-ročným dievčaťom. Zachránení uviedli, že trajekt sa potopil krátko po vyplývaní a oni boli bez pitnej vody unášaní v drobnom člne štyri dni. 

Preživších vyšetril lekár a konštatoval, že okamžitú hospitalizáciu nepotrebujú. Ďalších spolucestujúcich videli zdržiavať sa na palube záchranného člnu, ktorý je teraz predmetom intenzívneho pátrania. Zachránení cestujúci tvrdia, že sa na ňom mohlo nachádzať okolo 25 ľudí.

Pátranie po nezvestnom záchrannom člne, na ktorom spolupracujú aj americké a austrálske tímy, prebieha na území s rozlohou 92.000 kilometrov štvorcových.

Viac o téme: TrajektTichý oceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu