Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Krutý omyl Američanov, tragédia po sérii chýb: Náletom zaútočili na spojencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BAGDAD - Vrtuľníky riadené Spojenými štátmi v sobotu omylom zabili sedem Iračanov pri operácii, ktorej cieľom bolo zatknúť podozrivého militanta. Informovali o tom miestni zdravotníci a armádni predstavitelia.

Medzi obeťami sa nachádzajú príslušníci irackých bezpečnostných síl a civilisti. Pri týchto leteckých útokoch v okrese al-Baghdádí v západnej provincii Anbár utrpelo zranenia ďalších 15 ľudí vrátane miestneho predstaviteľa.

Vrtuľníky po zadržaní "hľadaného teroristu" zasiahli paľbou skupinu ozbrojených osôb, ktoré mali byť údajnými militantmi. Uviedlo to mediálne centrum Military Media Cell napojené na irackú armádu. Neskôr sa zistilo, že obeťami sa stali príslušníci bezpečnostných síl a civilisti. Iracká armáda nariadila vyšetrovanie prípadu.

Omylom zaútočili na posily

Koaličné velenie vo vyhlásení oznámilo, že iracké sily získali informáciu o bližšie nespresnenej schôdzke s účasťou jedného teroristu v Al-Bagdádí. Nasledoval zásah irackých jednotiek, ktorý koalícia podporila zo vzduchu, pričom terorista bol zatknutý.

Razie potom pokračovali a zo susedného domu niekto hodil granát. Keď sa iracké jednotky vracali na základňu, stretli sa s konvojom, ktorý mieril k podozrivému domu. Iračania informovali koalíciu, lebo netušili, že konvoj je policajná posila. Americká lietadlá potom podnikli úder.

Viac o téme: NáletUSAIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu