Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prvá debata Zeman vs. Drahoš sa zmenila na frašku: Estráda pre nenáročných a primitívne publikum

Kandidáti na prezidentské kreslo Miloš Zeman a Jiří Drahoš sa stretli zoči-voči v prvej debate Zobraziť galériu (9)
Kandidáti na prezidentské kreslo Miloš Zeman a Jiří Drahoš sa stretli zoči-voči v prvej debate (Zdroj: Tv Prima)

PRAHA - Tri dni pred začiatkom druhého kola prezidentských volieb sa prvýkrát zoči-voči stretli Jiří Drahoš a Miloš Zeman. Ich prvý stret však nepripomínal prezidentskú debatu, ale skôr reality šou. Moderátor skákal kandidátom počas debaty do reči, diváci skandovali Zemanovo meno, no nič podstatné sa nedozvedeli.

Debata sa konala v Hudobnom divadle Karlín za prítomnosti neúspešných kandidátov a stoviek sympatizantov zostávajúcich uchádzačov o prezidentské kreslo. Diskusia medzi Jiřím Drahošom a Milošom Zemanom na TV Prima sa začala za búrlivého skandovania ľudí, ktorí kričali meno aktuálneho prezidenta. 

Kandidáti na prezidentské kreslo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tv Prima)

Šou menom prezidentská debata

Kým Zemana ľudia privítali obrovským potleskom, pri predstavovaní Drahoša sa okrem ovácií ozvalo aj nesúhlasné bučanie. Zeman ostal pri predstavovaní sedieť, Drahoš sa publiku uklonil. Moderátor Karel Voříšek potom privítal aj manželky oboch kandidátov. Už začiatok debaty pripomínal skôr priebeh reality šou či speváckej súťaže než serióznu debatu.

Kandidáti na prezidentské kreslo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tv Prima)

"Viete, prečo som rád, že ste tu?" spýtal sa moderátor publika. "Pretože máme jedinečnú príležitosť ukázať všetkým pri televíznych obrazovkách, ako viete fandiť a podporovať svojho kandidáta v medziach slušnosti," povedal Voříšek. Kým moderátor prešiel k serióznym témam, prešlo niekoľko minút debaty o emóciách kandidátov. Zeman sa na debatu tešil, pretože o Drahošovi vo svojich vystúpeniach nikdy nehovoril. "Aj na otázku moderátora som odpovedal, že nehovorím o ľuďoch, ktorí tam nie sú," uviedol Zeman.

Moderátor v priebehu debaty niekoľkokrát vyzval publikum, aby neprerušovali debatu častým potleskom či výkrikmi, pretože nebudú môcť kandidátov počuť. Debata sa v niektorých momentoch menila na kabaret. "Práve teraz nás sleduje 1,6 milióna ľudí. Čo si o tom myslíte?" vyzval moderátor publikum k potlesku. 

Prvá debata Zeman vs.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tv Prima)

Drahoš sa do mňa zamiloval

"Na druhej strane som počul, že pán Drahoš o mne dosť často hovorí na svojich vystúpeniach. Dospel som preto k názoru, že sa do mňa nešťastne zamiloval," povedal Zeman, pričom sa ozval hurónsky smiech publika i samotného Drahoša. "V takomto prípade by som mu navrhol, aby sa stal mojím stúpencom a dal mi vo voľbách svoj hlas," dokončil úvodné slová Zeman.

Kandidáti na prezidentské kreslo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tv Prima)

Drahoš sa takisto na Zemana tešil. "Pán prezident mi v prezidentských debatách chýbal. Na rozdiel od ostatných kandidátov kampaň nerobil a povedal, že do debát chodiť nebude," uviedol Drahoš. Upozornil, že Zeman mnohokrát na účasť v diskusiách zmenil názor. Po týchto slovách moderátor konečne otvoril prvú z tém debaty prezidentských kandidátov. 

Každý asi sledoval iné voľby

Prvou z tém bola Babišova demisia. Ako prvého vyzval moderátor Drahoša, pričom sa z publika ozývali výkriky. "Miloš Zeman povedal, že vládu Andreja Babiša, v prípade že nevyhrá nado mnou, že ju menuje natrvalo. Kedysi sme počuli, že vláda môže v demisii vládnuť nekonečne dlho. Ja by som sa zachoval úplne inak. Nedával by som žiadne bianco pokusy, dal by som príležitosť víťazovi volieb," povedal Drahoš a Zeman súhlasil. 

Moderátor Karel Voříšek
Zobraziť galériu (9)
Moderátor Karel Voříšek  (Zdroj: Tv Prima)

"Takisto by som dal príležitosť víťazovi volieb. Všetci však vieme, že meno víťaza je Andrej Babiš. Pokiaľ to nevieme, pretože vy vrtíte hlavou, tak asi sme každý sledovali iné voľby v tejto zemi," odpovedal mu Zeman. Dodal, že by nikdy nevymenoval za premiéra trestne stíhaného človeka. Dalo by sa podľa neho uvažovať o poverení druhého na zozname, upozornil však na nižší výsledok ODS. "Nevymenoval by som 2. ligu," povedal s tým, že v prípade Babiša stále platí prezumpcia neviny a povedal, že Babiša poverí zostavením vlády a v priebehu februára ho vymenuje za premiéra.

Kandidáti na prezidentské kreslo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tv Prima)

Po téme Babiš nasledovali ďalšie ako držanie zbraní, protifajčiarsky zákon či téma slobody slova. Moderátor sa s diskutujúcimi pár minút doťahoval na úvodnom slove. "Hodil by som mincou, ale zabudol som si ju. Tak sa vás spýtam, páni, ste džentlmeni?" pri tejto otázke si obaja ponúkli úvodné slovo.

Hádka kvôli migrantom

"Som rád, že českí politici - až na jednu výnimku, ktorá sa volá Jiří Drahoš - súhlasia s tým, že by sme migrantov prijímať nemali," vyhlásil Zeman a pripomenul pritom prejav z minulého roka, v ktorom podľa súčasného prezidenta Drahoš povedal, že prijať 2600 migrantov nie je pre Česko problém.

Kandidáti na prezidentské kreslo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tv Prima)

Bývalý šéf Akadémie vied ČR na to reagoval: "Vaše interpretácie niektorých viet sú úplne úžasné... Kvóty odmietam od úplného začiatku." Doplnil tiež, že úradujúci prezident mu uvedený názor len podsúva. Ďalej sa Zemana opýtal, čo v pozícii prezidenta urobil proti tomu, aby bola ČR nútená kvóty prijať, a dodal, že "migrácia sa nerieši v Číne ani v Rusku". Zeman oponoval, že sa rozhovorov o kvótach zúčastnil, a ozrejmil, že do Pekingu a Moskvy odcestoval kvôli rokovaniam o obchodoch a nie o utečeneckých kvótach.

Zeman mal v debate viac nepravdivých výrokov

V televíznom dueli predniesol viac nepravdivých výrokov súčasný prezident Zeman. Podľa analýzy serveru Demagog.cz povedal počas utorkovej relácie 28 faktických výrokov, ako nepravdivé server vyhodnotil sedem z nich. Jeho vyzývateľ Jiří Drahoš povedal 14 faktických výrokov, pravdu nemal v dvoch z nich. Demagog.cz to uviedol v tlačovej správe. "V debate TV Prima sa obaja páni dotkli viacerých tém, pričom nie je bez zaujímavosti, že na niektoré z nich ako potenciálna hlava štátu nemajú žiadne kompetencie. Počas diskusie sa ani jeden nevyhol faktickým prešľapom," uviedol vedúci projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň.

Server debatu označil za emotívnu a neštandardnú. Zaznelo počas nej 42 faktických výrokov, väčšina z nich patrila Zemanovi, a to 28, Drahošovi zvyšných 14. Zeman má podľa serveru prehľad o medzinárodných rokovaniach o migračných kvótach či o tom, aké práva na držanie zbraní majú občania vo svete. "Pravdivé informácie o postupe vymenovania vlády však potopil nepravdami ohľadom legislatívneho procesu," uviedol Demagog.cz. Nepravdy, ktorých analýza zistila sedem, sa týkali napríklad prijatia smernice Európskej únie k migrácii, právomoci prezidenta pri podaní ústavnej sťažnosti alebo podpisu medzinárodných dohôd.

"Zároveň ani jeden z kandidátov nepovedal o výstupoch alebo aktivite Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) nič pravdivé," dodali pracovníci Demogogu.cz. Zeman zároveň povedal tri zavádzajúce tvrdenia a dva výroky, ktoré sa analytikom nepodarili overiť. Od Drahoša zaznelo 14 faktických výrokov, z čoho boli dva nepravdivé. Drahoš nesprávne hovoril o obsahu správy BIS a mylne označil Zemana za toho, kto v roku 1999 presadzoval pomoc utečencom z Kosova.

Viac o téme: Miloš ZemanPrezidentská debataJiří Drahoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu