Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Útok na irackých jezidov: Najmenej 200 mŕtvych a 300 zranených

Väčšinu obetí tvoria ženy a deti Zobraziť galériu (5)
Väčšinu obetí tvoria ženy a deti (Zdroj: SITA)

MÓSUL - Najmenej 200 ľudí v utorok zahynulo a ďalších najmenej 300 bolo zranených po koordinovaných útokoch na dve dediny na severe Iraku. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, pravdepodobne však za nimi stáli sunnitskí militanti.

V takmer rovnakom čase vybuchli štyri autá naložené výbušninami v dvoch dedinách v provincii Ninivá. O útokoch v dedinách al-Chataníjá a al-Adnaníjá informoval hovorca irackej armády Muhammad al-Ubajdí. Ide o jeden z najkrvavejších útokov za celé štyri roky sektárskeho násilia, ktoré je v krajine na vzostupe od útoku Spojených štátov a ich spojencov v roku 2003.

Dediny, v ktorých sa útoky odohrali, a vlastne takmer celú provinciu Ninivá obývajú jezidi, príslušníci kmeňa jazykovo príbuzného Kurdom, ktorí nevyznávajú islam a preto sú tŕňom v oku najmä militantom z prostredia sunnitov, s ktorými susedia. V Iraku žije asi pol milióna jezidov. Uznávajú Ježiša aj Mohameda, ich hlavným božstvom je však Malak Taus, najvyšší z archanjelov, ktorého stvárňujú najčastejšie v podobe páva. Väčšina ostatných náboženstiev a vyznaní považuje jezidistov za satanistickú sektu. Oni sami skutočnú povahu svojej viery do veľkej miery zatajujú.

Jezidi až donedávna zostávali mimo sektárskych bojov v Iraku. To sa začalo meniť až v apríli tohto roku, keď dav jezidov ukameňoval 17-ročné dievča zo svojej komunity za to, že sa potajomky vydala za moslima. Vraždu zachytili na mobilný telefón a následne obletela celú krajinu. Sunnitskí moslimovia v odvete za túto vraždu postrieľali koncom apríla 23 jezidov. Ďalšou odvetou by mohli byť aj utorňajšie útoky v al-Chataníji a al-Adnaníji.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu