Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rusko v tom má jasno: Rozmiestnenie rakiet z USA poškodí vzťahy medzi Moskvou a Tokiom

Marija Zacharovová
Marija Zacharovová (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Rozhodnutie Japonska rozmiestniť americký systém protiraketovej obrany na svojom území poškodí vzťahy Moskvy s Tokiom a je porušením prelomovej dohody o kontrole zbrojenia zo strany USA. Uviedla to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Japonská vláda v decembri rozhodla, že posilní svoju protiraketovú obranu pre hrozbu, ktorú predstavuje možný útok zo strany Severnej Kórey, a zakúpi dva americké integrované systémy protivzdušnej obrany systémy Aegis.

"Takéto počínanie je v priamom rozpore s prioritou budovania vojenskej a politickej dôvery medzi Ruskom a Japonskom a, bohužiaľ, bude mať negatívny vplyv na celkovú atmosféru v bilaterálnych vzťahoch vrátane rokovaní ohľadom problému s mierovou zmluvou," povedala Zacharovová na pravidelnom každotýždňovom brífingu.

"V praxi to bude znamenať ďalšie porušenie dohody o jadrových strelách stredného doletu zo strany Američanov - v podstate s japonskou pomocou," dodala. Rusko a Japonsko dosiaľ oficiálne neuzavreli mierovú zmluvu po druhej svetovej vojne pre spor ohľadom ostrovov v Tichom oceáne, pripomína agentúra Reuters.

Japonskou vládou objednané pozemné systémy Aegis by mali byť k dispozícii v roku 2023. Jeden má byť umiestnený v prefektúre Akita na severovýchode krajiny, druhý v prefektúre Jamaguči na západe krajiny. Podľa japonských médií by pokryli celé územie Japonska. Oba stoja odhadom približne 200 miliárd jenov (1,5 miliardy eur).

Japonský konzervatívny premiér Šinzó Abe podporuje politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Severnej Kórei, podľa ktorého sú na stole "všetky možnosti" vrátane vojenských operácií. Abe chce zvýšiť tlak na KĽDR rozšírením spolupráce v bezpečnostnej oblasti a nakúpením ďalšej vojenskej techniky pre japonskú armádu od Spojených štátov. Z tohto dôvodu rastie japonský vojenský rozpočet už niekoľko rokov.

Viac o téme: RaketyRuskoUSAMoskvaTokio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu