Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Severokórejčania zverejnili desivé VIDEO odpálenia rakety: Svet je blízko vojne, varujú Američania

Hwasong-15
Hwasong-15 (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Svet sa priblížil k vojne! Utorkový test KĽDR, ktorá pokusne vypálila balistickú raketu Hwasong-15, poriadne nahneval celý svet. Severokórejčania dnes navyše zverejnili desivé zábery z tohto aktu.

Video zobrazuje okrem iného aj prevoz rakety do mesta Pjongsong, ktoré je od hlavného mesta vzdialené približne 29 kilometrov. Na samotné odpálenie sa prizeral aj vodca Kim Čong-un, ktorý bol v spoločnosti svojich generálov tak nadšený, až ich vyobjímal.

Strela podľa informácií, ktoré zverejnila KĽDR, letela 53 minút a dosiahla výšku 4,5 kilometra. Ako tvrdia experti, dosah by mohla mať až 8 100 míľ, čo je dostatočné na zasiahnutie napríklad Spojených štátov.

Američania varujú pred vojnou

Spojené štáty v reakcii na hrozbu vyzvali všetky krajiny, aby ukončili diplomatické i obchodné vzťahy so Severnou Kóreou. Utorkový test totiž vraj svet priblížil k vojne. USA podľa svojich slov vojnu nechcú, ale ak prepukne, režim KĽDR bude „úplne zničený", povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Nikky Haleyová. 

Čína by podľa Washingtonu mala ukončiť dodávky ropy do KĽDR. Americké ministerstvo zahraničia vyzvalo Nemecko, aby z totalitnej krajiny stiahlo svojho veľvyslanca, napísala agentúra DPA. Haleyová volá aj po vyhostení všetkých Kórejčanov, ktorí pracujú v zahraničí. 

 

 

Lavrov sa pustil do USA

Ako sa ale v reakcii na Washington vyjadril ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, Rusko nepodporí blokádu KĽDR. Lavrov tiež uviedol, že sa mu zdá, že USA svojimi krokmi zámerne provokujú vedenie Severokórejčanov k ďalším ostrým akciám.

„Nie sme naklonení tejto myšlienke, pretože – ako už sme povedali skôr, sankcie nefungujú," povedal Lavrov. Američania podľa neho provokujú - KĽDR by vraj do jari žiadne testy nerobila a prestávka sa mohla využiť na dialóg. „A oni (USA) naraz vykonali vojenské cvičenie v októbri, v novembri a chystajú ďalšie v decembri," povedal Lavrov.
 

Viac o téme: Severná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu