Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vážne obvinenie od libanonského prezidenta: Obvinili Saudskú Arábiu, majú zadržiavať Harírího

Michel Aún
Michel Aún (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT - Libanonský prezident Michel Aún obvinil v stredu Saudskú Arábiu, že zadržiava libanonského premiéra Saada Harírího, ktorý pred dvoma týždňami počas návštevy v Rijáde prekvapujúco oznámil, že odstupuje z funkcie.

Ako poznamenala agentúra AP, v Aúnovom prípade ide o prvé vyhlásenie, v ktorom Saudskú Arábiu obvinil, že Harírího zadržiava, čo súčasne označil za porušenie medzinárodného práva. Podľa AP toto Aúnovo vyhlásenie môže viesť k ďalšiemu prehĺbeniu krízy vo vzťahoch Libanonu so Saudskou Arábiou.

Harírí oznámil svoju demisiu pred 12 dňami prostredníctvom vopred nakrúteného televízneho prejavu z Rijádu. Ostro v ňom kritizoval Irán, ktorý podľa neho ničivým spôsobom zasahuje do záležitostí arabských krajín, ako aj libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je podľa neho predĺženou rukou Iránu. Saudská Arábia a Irán podporujú opačné strany konfliktov v Sýrii i Jemene.

Samotný Libanon je ostro rozdelený medzi zástancov Saudskej Arábie, ktorých vedie sunnita Harírí, a tábor podporovateľov šiitského Iránu zastupovaný Hizballáhom. Harírí neskôr uviedol, že sa do Libanonu vráti, aby podal demisiu v liste, ktorý osobne odovzdá do rúk Aúnovi. Nespresnil však termín svojho návratu.

Televízia Future TV, ktorá má spojenie s Harírího politickou stranou, uviedla, že premiér sa do Libanonu vráti do tejto nedele, keď sa v egyptskej Káhire na podnet Saudskej Arábie uskutoční stretnutie ministrov zahraničných vecí arabských krajín.

Viac o téme: Saudská ArábiaLibanonMichel AúnSaad Harírí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu