Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trump v Južnej Kórei opäť víril vody: Varoval Kima a vyzval Čínu a Rusko, FOTO búrlivého protestu

Donald Trump Zobraziť galériu (8)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

SOUL - Prezident USA Donald Trump v stredu odkázal severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, že nadobúdaním ďalších zbraní vystavuje ľud svojej krajiny "vážnemu nebezpečenstvu".

Toto upozornenie adresované Kimovi zaznelo v rámci prejavu, ktorý Trump predniesol v stredu v Soule na pôde juhokórejského parlamentu. Trump vo svojom príhovore Kimovi odkázal, že jadrové zbrane a balistické rakety, ktoré získava, mu neposkytnú viac bezpečnosti, ale skôr predstavujú pre jeho režim vážne nebezpečenstvo.

Severnú Kóreu Trump vo svojom prejave varoval aj pred podceňovaním Spojených štátov. Vyhlásil, že "chce nastoliť mier pomocou sily". Vysvetlil pritom, že on i jeho administratíva majú v úmysle prebudovať americkú armádu a výrazne investovať do najnovšieho a najkvalitnejšieho vojenského vybavenia. Trump okrem toho medzinárodné spoločenstvo vyzval reagovať na jadrovú hrozbu Severnej Kórey a izolovať tento štát od zvyšku sveta.

Donald Trump
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

Podľa agentúry Jonhap Trump prirovnal spôsob vládnutia v KĽDR ku kultu a vyhlásil, že lídri tejto krajiny vládnu pod vlajkou fašizmu. Jadrom spomínaného "vojenského kultu je nezmyselná viera", že vodca KĽDR je predurčený na to, aby "ako otec-ochranca vládol podmanenému Kórejskému polostrovu a porobenému kórejskému národu," vyhlásil americký prezident.

Trump dodal, že na tomto polostrove vidíme "výsledok tragického experimentu v laboratóriu dejín". Poukázal v tejto súvislosti na to, že kým Južná Kórea je prosperujúcim štátom, kde vládne spravodlivosť a sloboda, v druhej Kórei posielajú ľudí do väzenia "pod práporom tyranie, fašizmu a útlaku".

Trump vyzval Rusko a Čínu, aby obmedzili svoje styky s KĽDR 

Prezident USA Donald Trump vyzval v stredu Rusko a Čínu. aby obmedzili svoje diplomatické a ekonomické styky s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou. "Vyzývame každú krajinu, vrátane Ruska a Číny, k úplnej realizácii rezolúcií (Bezpečnostnej rady) OSN," uviedol Trump v prejave na pôde juhokórejského parlamentu v Soule. Vo svojom prejave tiež Trump žiadal, aby štáty sveta obmedzili diplomatické vzťahy s KĽDR a dvojstranné vzťahy v oblasti obchodu a pri výmene technológií.

Juhokórejská polícia v Soule oddelila od seba prívržencov a odporcov Trumpa 

Juhokórejská polícia v stredu pred budovou parlamentu v Soule oddelila skupiny odporcov a prívržencov amerického prezidenta Donalda Trumpa. K zásahu došlo krátko pred tým, ako Trump v parlamente predniesol svoj prejav k juhokórejským poslancom. Podľa agentúry AP juhokórejská polícia bezprostredne nepotvrdila, či pri jej zásahu došlo k zraneniam účastníkov protestov.

Trump v Južnej Kórei
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Do okolia parlamentu boli v stredu vyslané stovky policajtov, ktorí mali rozkaz starať sa o bezpečnosť a monitorovať zhromaždených demonštrantov. Agentúra AP informovala, že demonštranti na ploche v blízkosti parlamentu pri nápise "No Trump No War" podpálili malú americkú vlajku.

Trump v Južnej Kórei
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

AP spresnila, že odporcovia Trumpa obviňujú, že svojou rétorikou voči KĽDR zvyšuje napätie a nepriateľstvo v regióne. Priaznivci amerického prezidenta zasa podporujú jeho nekompromisný postoj voči Pchjongjangu. Trump bol po takmer 25 rokoch prvým prezidentom USA, ktorý sa prihovoril poslancom juhokórejského parlamentu. Jeho prejav si okrem poslancov vypočuli aj diplomati akreditovaní v Soule a hostia pozvaní americkou vládou.

Trump v Južnej Kórei
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Ako informovala agentúra Jonhap, od roku 1960 vystúpilo s prejavom v juhokórejskom parlamente päť amerických prezidentov. Ich príhovory sa týkali najmä meniacich sa konceptov bezpečnosti a geopolitiky po kórejskej vojne, po vojne vo Vietname a v dôsledku ďalších historických udalostí. Spoločným menovateľom všetkých prejavov bola angažovanosť USA pri obrane spojencov a demokratických slobôd v tejto časti Ázie, a to vzhľadom na pretrvávajúce hrozby komunistického Severu.

Trump v Južnej Kórei
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Trump: USA "snívajú" o slobodnom Kórejskom polostrove a spojených rodinách

Život v Severnej Kórei pod vedením severokórejského vodcu Kim Čong-una je "taký bezútešný", že Severokórejčania podplácajú vládnych úradníkov, aby mohli opustiť krajinu a pracovať v zahraničí ako otroci.  Vo svojom prejave v juhokórejskom parlamente v Soule to v stredu uviedol prezident USA Donald Trump. 

"Radšej budú otrokmi, než by žili v Severnej Kórei," konštatoval Trump, ktorý následne porovnal rozdielnu životnú úroveň v dvoch Kóreách - na demokratickom Juhu a komunistickom Severe. Poznamenal, že kým hospodárstvo Južnej Kórey rastie, v Severnej Kórei mnohé rodiny žijú v domoch bez prívodu vody a elektrinu má menej ako polovica obyvateľstva.

Donald Trump
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

Podľa amerického prezidenta Spojené štáty "snívajú" o slobodnom a bezpečnom Kórejskom polostrove a o znova spojených rodinách, "o diaľniciach, ktoré spájajú Sever a Juh...(...), o tom, "aby jadrovú hrôzu vystriedal prekrásny prísľub mieru". Trump avizoval, že kým dôjde k splneniu tohto sna, "zostaneme silní a v strehu".

Trump kvôli hmle zrušil návštevu demilitarizovanej zóny medzi Kóreami

Prezident USA Donald Trump, ktorý je momentálne na návšteve Južnej Kórei, v stredu kvôli nepriaznivému počasiu zrušil vopred neavizovanú návštevu demilitarizovanej zóny (DMZ) medzi Kórejskou republikou a KĽDR. Informovali o tom novinári sprevádzajúci Trumpa počas návštevy v Južnej Kórei.

K zrušeniu plánov na návštevu DMZ došlo v čase, keď bol Trump so sprievodom už na ceste k hraniciam medzi oboma Kóreami. "Prezident (Trump) dnes ráno podnikol pokus o neplánovanú návštevu v demilitarizovanej zóne (...), ale zastavili ho správy o zlom počasí. Jeho vrtuľník, na ktorého palube boli aj novinári, bol nútený obrátiť sa a vrátiť sa do Soulu," uvádza sa vo vyhlásení pre novinárov.

Trump v Južnej Kórei
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Kim Hong-Ji/Pool Photo via AP)

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová spresnila, že organizátori cesty verili, že hmla sa rozplynie a bude možné podniknúť druhý pokus o návštevu DMZ. "Počasie sa však, naopak, zhoršilo," uviedla hovorkyňa. Podľa nej spolu s Trumpom mala do DMZ zavítať aj juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje. Tá možnú spoločnú návštevu označila za historický okamih, keďže by to bolo prvýkrát, čo by DMZ navštívili spoločne prezidenti USA a Južnej Kórey.

Viac o téme: Donald TrumpKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu