Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kórejskej exprezidentke obvinenej z korupcie znížili trest: Z väzenia ale aj tak skoro nevyjde

Pak Kun-hje Zobraziť galériu (2)
Pak Kun-hje (Zdroj: SITA)

SOUL - Odvolací súd znížil v piatok bývalej kórejskej prezidentke Pak Kun-hje trest odňatia slobody na 20 rokov. Exprezidentka - obvinená z korupcie, zneužitia moci a porušenia volebného zákona - bola odsúdená na 15 rokov odňatia slobody za korupciu a 5 rokov za zneužitie moci.

Súd jej taktiež nariadil zaplatenie pokuty 18 miliárd juhokórejských wonov (približne 13,55 milióna eur) a prepadnutie vecí v hodnote 3,5 miliardy wonov (2,6 milióna eur), približuje agentúra Jonhap. "Tým, že (Pak) nedodržala ústavné povinnosti prezidentky a spáchala trestné činy, zmenila riadenie krajiny v chaos," píše sa v súdnom vyjadrení. Sudcovia však podľa vlastných slov zobrali do úvahy skutočnosť, že exprezidentka z finančných podvodov výrazne neprofitovala a takmer vyhlásila politický bankrot.

Pak Kun-hje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Samotná bývalá hlava štátu sa na pojednávaní nezúčastnila, pretože bojkotovať súdne procesy, ktoré sa jej týkajú, je pre ňu štandardom, informuje Jonhap. V rokoch 2018 a 2019 bola Pak Kun-hje v rôznych procesoch odsúdená na celkovo 30 rokov väzenia. Podľa obžaloby sa tajne dohodla so svojou priateľkou Čche Son-si, aby zobrala od najväčších firiem v krajine desiatky miliónov dolárov úplatkov a peňazí získaných vydieraním.

Škandál viedol k zatknutiu desiatok ľudí vrátane bývalých ministrov vlády a dediča a zástupcu riaditeľa spoločnosti Samsung I Če-jonga, ktorý čelil obvineniam z úplatkárstva. Pôsobenie Pak Kun-hje vo funkcii juhokórejskej prezidentky skončilo 10. marca 2017, keď jej zosadenie potvrdil ústavný súd. Bola prvou ženou na poste prezidenta Južnej Kórey a súčasne prvou zosadenou hlavou tohto štátu.

Viac o téme: KorupciaSúd SoulJužná KóreaPak Kun-hjeExprezidentka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu