Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozba vojenského konfliktu! VIDEO Saudská Arábia zostrelila raketu mieriacu na civilné letisko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIJÁD - Letecká koalícia, ktorá pod vedením Saudskej Arábie bojuje v Jemene, uzavrela pozemné, námorné i vzdušné vstupy do tejto najchudobnejšej krajiny v arabskom svete po tom, ako tamojší povstalci vystrelili balistickú strelu zacielenú na saudskoarabskú metropolu Rijád. Píše o tom agentúra AP.

Koalícia vo svojom vyhlásení z pondelka rána obvinila Irán zo zásobovania tamojších šiitských povstalcov, ako aj ich spojencov balistickými raketami. Šiitskí povstalci v Jemene - húsíovia - tvrdia, že raketa typu Volcano sa vyrába u nich. Irán síce húsíov podporuje, ich vyzbrojovanie však odmieta.

Zo zodpovednosti za vystrelenie tejto rakety povstalcami v Jemene obvinila saudskoarabská vláda priamo Irán, pričom zároveň varovala, že sa to „môže považovať za vojenský čin”. Uzávierka vstupov do Jemenu má byť podľa koalície dočasná a bude brať ohľad na prácu humanitárnych organizácií.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď šiitskí húsíovia postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu. Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili už o život tisíce civilistov a dostali chudobný Jemen na pokraj hladomoru. V Jemene navyše vypukla epidémia cholery.

Zrušili všetky lety do Jemenu, blokáda zasiahne humanitárnu pomoc

Jemenská národná letecká spoločnosť zrušila všetky lety na obe funkčné letiská v krajine po tom, ako koalícia vedená Saudskou Arábiou zatvorila všetky pozemné, vzdušné i vodné priechody.

Blokáda zrejme zasiahne aj humanitárnu pomoc. Koalícia uviedla, že obmedzenia sú len dočasné a berú do úvahy prácu humanitárnych organizácií. Sever krajiny, ktorý kontrolujú členovia rebelskej skupiny Hútíov, je závislý od prístavu Hudajda. Jeho zatvorenie však obmedzí nielen rebelov, ale aj milióny civilistov. Konflikt v Jemene si počas dvoch rokov vyžiadal viac ako desaťtisíc mŕtvych civilistov, pričom ďalšie tri milióny museli opustiť domovy.

Viac o téme: RaketaJemenSaudská ArábiaSanáUzavretie hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu