Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Saudskoarabská koalícia bombardovala ministerstvo obrany: Na mieste sú ranení civilisti

B-1B Lancer
B-1B Lancer (Zdroj: SITA)

SANÁ - Stíhacie lietadlá vojenskej koalície, ktorej velí Saudská Arábia, bombardovali v piatok večer v jemenskom hlavnom meste Saná objekty šiitskými vzbúrencami ovládaného ministerstva obrany. V noci na sobotu o tom informovala agentúra DPA.

Podľa svedkov udalosti boli počuť výbuchy z dvoch náletov a z budovy vychádzali kúdoly dymu. Tretí letecký útok, ktorý zasiahol obytnú štvrť neďaleko ministerstva, zranil osem ľudí a zničil dva domy. Záchranári začali v ruinách pátrať po ďalších možných obetiach náletu.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď šiitskí povstalci - tzv. húsíovia, podporovaní Iránom - dobyli metropolu Saná. To vtedy donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty z oblasti Perzského zálivu.

Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili o život už tisíce civilistov a dostali Jemen na pokraj hladomoru. V Jemene, chudobnej krajine na juhu Arabského polostrova, navyše vypukla epidémia cholery.

Viac o téme: BombardovanieJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu