Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Český prezident Zeman poveril Babiša rokovaniami o zostavení vlády

Miloš Zeman a Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Miloš Zeman a Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman poveril v utorok v súlade s očakávaním rokovaniami o zostavení vlády lídra hnutia ANO Andreja Babiša. Informoval o tom spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

Babiš, ktorého ponuku na vstup do vlády odmietli v uplynulých dňoch fakticky takmer všetky politické strany, predstavil hlave štátu obrysy pripravovanej menšinovej vlády. Zeman sa už skôr vyjadril, že ideu takéhoto vládneho kabinetu podporuje. "Som veľmi rád, že môžem urobiť prvý krok k zostaveniu stabilnej, úspešnej a dlhodobej vlády Českej republiky. Týmto prvým krokom je, ako zodpovedá tradíciám, že prezident republiky poverí politickú osobnosť, v danom prípade víťaza volieb, rokovaním o zostavení vlády," uviedol Zeman v utorok na zámku v Lánoch.

Prezident sa podľa vlastných rozhodol, že nechce zväzovať Babiša poverením, v ktorom by ho už vopred zaviazal k získaniu dôvery v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR. "Andrej, nech sa Ti darí," zaželala Babišovi hlava štátu.

Miloš Zeman a Andrej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Predseda hnutia ANO sa už skôr nechal počuť, že novovznikajúca vláda by sa mala opierať o niektorých z doterajších ministrov. Na čele rezortu životného prostredia by mal pokračovať Richard Brabec, ministrom dopravy by mal zostať Dan Ťok, rezortu spravodlivosti by mal aj naďalej šéfovať Robert Pelikán a ministerstvo pre miestny rozvoj by mala riadiť aj v budúcnosti Karla Šlechtová. Doterajší minister obrany Martin Stropnický nezostane síce na čele tohto rezortu, ale mal by naďalej pôsobiť vo vláde, zrejme ako minister zahraničných vecí.

Babiš akcentoval v utorok v Lánoch nutnosť ustanoviť v čo najkratšom čase vedenie novozvolenej Poslaneckej snemovne a ubezpečil, že urobí maximum pre vytvorenie nového kabinetu. Na nepodporenie jeho vlády ostatnými stranami Babiš vzhľadom na programové prieniky nevidí dôvod.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Českí odborníci na ústavné právo v tejto súvislosti pripomenuli, že doterajšia vláda ČR zatiaľ nepodala demisiu, takže hlava štátu ani nemôže vymenovať nového premiéra. Kabinet doterajšieho premiéra Bohuslava Sobotku podá demisiu po ustanovujúcej schôdzi novozvolenej Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, ktorá je naplánovaná na 20. novembra.

Prezident podľa vlastných slov očakáva zostavenie novej vlády do volieb hlavy štátu, teda do polovice januára 2018, nie je však presvedčený, že dovtedy získa dôveru Poslaneckej snemovne. Zeman chce zabrániť prípadným predčasným voľbám, pretože by to podľa vlastných slov považoval za urážku všetkých, ktorí prišli do volebných miestností v tých nedávnych.

Viac o téme: Andrej BabišMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu