Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Babiš chce zostaviť vládu odborníkov: S názorom Zemana nesúhlasí

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Líder českého hnutia ANO Andrej Babiš odmietol v piatok možnosť, že by jeho budúci kabinet mohol vládnuť aj bez vyslovenia dôvery parlamentom. Povedal to pre denník Právo.

S nápadom, že by Babišov kabinet mohol vládnuť aj bez vyslovenia dôvery, prišiel prezident ČR Miloš Zeman. "Názor pána prezidenta rešpektujem, ale ja touto cestou ísť nechcem. Nechcem vyvolávať spory o interpretáciu ústavy a nedokážem si predstaviť, že by tu celé štyri roky bola vláda bez dôvery alebo tolerancie," uviedol pre Právo Babiš. 

Zároveň však odmietol myšlienku vypísania nových volieb a vyjadril presvedčenie, že jeho vláda napokon v Poslaneckej snemovni uspeje. "Mojím cieľom je zostaviť vládu odborníkov a urobíme všetko preto, aby dôveru získala hneď na prvý pokus," povedal líder ANO. Zdôraznil, že jeho hnutie získalo vo voľbách hlasy 1,5 milióna voličov a preto by malo dostať šancu ukázať, čo vie. 

S návrhom vlády odborníkov chce ísť podľa vlastných slov najskôr za prezidentom a potom do Snemovne. Zeman, ktorý v utorok poveril Babiša rokovaniami o zostavení vlády, už dopredu tvrdí, že ho poverí aj druhýkrát v prípade, že jeho menšinová vláda na prvý pokus nezíska dôveru Snemovne.

Viac o téme: Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu