Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Španielsky generálny prokurátor obvinil katalánskych lídrov zo vzbury

Katalánsky prezident Carles Puigdemont
Katalánsky prezident Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Španielsky generálny prokurátor vzniesol v pondelok obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií proti katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi a členom jeho regionálneho kabinetu.

Prokurátor chce taktiež vzniesť obvinenia proti vláde regionálneho parlamentu. Informovala o tom agentúra AP. Za tieto zločiny podľa AP môžu byť spomínaní predstavitelia na základe španielskych zákonov odsúdení na 30, 15 a 6 rokov väzenia. 

Hlavný prokurátor José Manuel Maza vyhlásil, že požiada sudcov o preventívne opatrenia voči týmto funkcionárom, ale neuviedol, či by šlo o ich okamžité zatknutie a následné umiestnenie do väzby. 

Španielska vláda v Madride odvolala v sobotu katalánsky kabinet pod vedením Carlesa Puigdemonta a oficiálne zaviedla nad Katalánskom priamu kontrolu. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v piatok katalánsky parlament rozpustil a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby. 

Puigdemont v sobotu vyzval na pokojný odpor a "demokratickú opozíciu" voči Madridu, ale nespresnil, akým spôsobom chce so svojimi prívržencami vzdorovať. 

Puigdemont mieri do Bruselu

Zosadený katalánsky líder Carles Puigdemont odcestoval spolu s niekoľkými svojimi bývalými ministrami do Bruselu. Informovali o tom v pondelok španielska vláda a španielske médiá.

Informáciu poskytol nemenovaný španielsky predstaviteľ, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Puigdemontovi spolupracovníci cestu nepotvrdili.

Tretí najvyšší predstaviteľ španielskej vládnej Ľudovej strany (PP) Fernando Martínez Maíllo povedal novinárom, že Puigdemontov odchod do Bruselu je prejavom "zúfalstva".

Viac o téme: ŠpanielskoKatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu