Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľná kariéra 31-ročného Rakúšana: Vyhráva voľby, bude premiérom!

Sebastian Kurz Zobraziť galériu (4)
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Víťazstvo Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) pod vedením 31-ročného Sebastiana Kurza priniesli dnešné predčasné parlamentné voľby v alpskej republike. Jasne to dokumentujú údaje z najnovšieho odhadu volebných výsledkov verejnoprávnej televízie ORF po zrátaní 97,7 percenta hlasov. Podľa nich 31,7 percenta občanov podporilo ľudovcov z ÖVP, čo by im prinieslo 62 kresiel v novom rakúskom parlamente.

Za nimi figurujú sociálni demokrati z SPÖ úradujúceho spolkového kancelára Christiana Kerna, ktorým sa momentálne rysuje zisk 26,9 percenta hlasov, v prepočte 52 mandátov.

Na treťom mieste je Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá si polepšila hlavne v pohraničných oblastiach krajiny a celkove by mohla získať o vyše päť percent navyše oproti voľbám spred štyroch rokov, aktuálne by mala na základe podpory 26 percent voličov v parlamente 51 poslancov.

Desať poslancov by obsadili v budúcom parlamente poslanci NEOS na základe zisku 5,1 percenta hlasov, osem zákonodarcov by mala v ňom vďaka podpore 4,3 percenta voličov Kandidátka Petra Pilza, bývalého spoluzakladateľa Zelených, ktorí dnes utrpeli volebné fiasko. Zdá sa, že po zisku 3,9 percenta zostanú práve Zelení tesne pod hranicou zvoliteľnosti a po strate viac ako 8,5 percenta oproti roku 2013 sa ocitnú zrejme mimo parlamentu.

Prvé prognózy

Víťazstvo Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) v dnešných predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku s predpokladaným ziskom 30,2 percenta hlasov predpovedá odhad volebných výsledkov verejnoprávnej televízie ORF. Vyplýva to aj z exit pollu, ktorého výsledky zverejnila súkromná spravodajská televízia Oe24 TV.

Aj podľa neho by sa pravicovopopulistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) mala stať druhým najsilnejším politickým subjektom krajiny so ziskom 26,8 percenta. Sociálni demokrati z SPÖ spolkového kancelára Christiana Kerna by so ziskom 26,3 percenta hlasov mali obsadiť tretiu priečku.

Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ľudovci a slobodní nadšene prijali odhad výsledkov volieb

Za ÖVP so ziskom 31,0 percenta by sa mali umiestniť Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorej zisk odhadla televízia na 29,0 percent a Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) so ziskom 25,0 percent hlasov.

Do parlamentu by sa mohli dostať aj NEOS (6,0 percenta), prípadne Zelení a Kandidátka Petra Pilza po 4,0 percenta. V prípade dvoch posledne menovaných je to však hraničná hodnota predstavujúca prah zvoliteľnosti, takže o ich osude môže byť jasno za istých okolností až po zajtrajšom sčítaní hlasov zaslaných poštou. Predovšetkým ľudovci a slobodní privítali prvé náznaky výsledkov s nadšením, radosť však nechýbala ani v niektorých z menších strán.

Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

SPD bude po takmer 20 rokoch opäť najsilnejšou stranou v Dolnom Sasku

Iba tri týždne po neúspechu v celoštátnych parlamentných voľbách sa Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) stala dnes víťazom predčasných krajinských volieb v  Dolnom Sasku. Najsilnejším politickým subjektom v tejto spolkovej krajine budú sociálni demokrati opäť po takmer 20 rokoch.

Potvrdzuje to najnovší odhad volebných výsledkov Infratest dimap, ktorý zverejnili dnes krátko pred 21.00 hod a o ktorom informoval Severonemecký rozhlas (NDR). Vyplýva z neho, že sociálni demokrati si v porovnaní s voľbami v roku 2013 polepšili o 4,5 percentného bodu a mohli by získať 37,1 percenta hlasov. Naopak, ich hlavní rivali z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) si oproti ostatným voľbám pohoršili o 2,3 percentného bodu a zaznamenali jeden z najhorších volebných výsledkov ostatných desaťročí. Napriek tomu im so ziskom aktuálne 33,7 percenta patrí druhá priečka.

Súboj o post tretieho najsilnejšieho krajinského subjektu vyhrali zelení so ziskom 8,9 percenta pri strate 4,8 percentného bodu pred liberálmi z FDP, ktorých podporilo 7,3 percenta voličov, čo predstavuje takisto zhoršenie o 2,6 percentného bodu oproti roku 2013. S veľkou pravdepodobnosťou sa do Krajinského snemu (Landtagu) v Hannoveri dostane aj Alternatíva pre Nemecko, ktorej odhadovaný zisk činí momentálne 6,1 percenta.

Naopak, strana Ľavica podobne ako pred štyrmi rokmi skončí pred bránami tohto krajinského parlamentu s odhadovaným ziskom 4,6 percenta hlasov. Radosť sociálnych demokratov v Dolnom Sasku, ktorých výsledok označil líder SPD Martin Schulz za historický, kalí fakt, že jediný mandát bráni momentálne pokračovaniu ich doterajšieho vládnutia v Dolnom Sasku v koalícii so zelenými.

 

Viac o téme: VíťazVýsledkySebastian KurzRakúske voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu