Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dusno medzi Katalánskom a Španielskom pokračuje: Oznam pre Puigdemonta, mal by sa zastaviť

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: TASR/Jordi Bedmar/Presidency Press Service, Pool Photo via AP)

MADRID - Katalánsky líder Carles Puigdemont by sa mal zastaviť, skôr než spraví niečo "nezvrátiteľné", vyhlásil dnes hovorca španielskej vlády Íňigo Méndez de Vigo, ktorého cituje agentúra DPA.

"Žiadam ho, aby nespravil nič, čo sa už nebude dať vrátiť späť," povedal Méndez de Vigo, ktorý je zároveň ministrom školstva. Podľa neho má tento regionálny premiér stále "čas" na to, aby ustúpil od svojich zámerov.

Očakáva sa totiž, že Puigdemont by mohol v dnešnom avizovanom prejave na plenárnom zasadnutí katalánskeho parlamentu jednostranne vyhlásiť nezávislosť Katalánska. Puigdemont svoje posolstvo prednesie o 18.00 h SELČ. Polícia stráži verejné budovy a uzatvorila aj park obkolesujúci regionálny katalánsky parlament v Barcelone. Prípadné vyhlásenie nezávislosti sa pravdepodobne stretne s tvrdou reakciou španielskych centrálnych úradov.

Sporné referendum o nezávislosti Katalánska sa konalo 1. októbra, a to napriek zákazu španielskeho ústavného súdu. Separatisti vyhlásili svoje víťazstvo v tomto plebiscite (v prospech nezávislosti) za odôvodnené a platné. Po hlasovaní nasledovali masové protesty Kataláncov, rozhnevaných tvrdou a násilnou policajnou taktikou voči voličom, ktorí prišli odovzdať svoj hlas v referende. Zásahy sa stretli s medzinárodným odsúdením.

Madrid odsúdil prejav katalánskeho premiéra

Nemenovaný španielsky predstaviteľ uviedol, že Madrid nebude akceptovať "skryté" vyhlásenie nezávislosti Katalánska, ktoré dnes v katalánskom regionálnom parlamente predniesol katalánsky líder Carles Puigdemont. Informovala o tom agentúra AP.

Puigdemont pred poslancami regionálneho katalánskeho parlamentu uviedol, že výsledky referenda o nezávislosti Katalánska z 1. októbra, ktorého sa podľa neho zúčastnili "milióny voličov", mu dávajú mandát na vyhlásenie samostatnosti tohto španielskeho regiónu. Približne 90 percent zúčastnených voličov sa v referende vyslovilo za nezávislosť Katalánska od Španielska, avšak viac ako polovica oprávnených voličov sa ho nezúčastnila. Podľa nemenovaného španielskeho predstaviteľa výsledky referenda o nezávislosti Katalánska nemožno pokladať za platné. 

Predstavitelia európskych ľudovcov a zelených reagovali kriticky na Puigdemonta

Predseda frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente, politik nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Manfred Weber v prvej reakcii na dnešné vystúpenie predsedu katalánskej regionálnej vlády Carlesa Puigdemonta netajil znepokojenie. "Naliehavo žiadame dialóg na báze španielskej ústavy," napísal na jednej zo sociálnych sietí Manfred Weber, ktorý zdôraznil, že by sa právny štát mal rešpektovať.

Puigdemont sa dnes s odvolaním sa na nedávne referendum v Katalánsku prihlásil k jeho nezávislosti, avšak požiadal o čas na rozhovory s Madridom, ku ktorým vyzval. Spolupredseda Európskej zelenej strany, iný nemecký politik Reinhard Bütikofer sa k Puigdemontovmu vystúpeniu vyjadril ostro kriticky. Podľa jeho slov pre tlačovú agentúru DPA katalánsky premiér namiesto otvorenej konfrontácie zvolil politický podvod. "Je to trik hazardéra, ktorý je so svojou latinou na konci," konštatoval. Pokiaľ Puigdemont nebude konať poctivo, môže predsa len dôjsť k explózii, poznamenal a dodal: "Alebo zvíťazia len stúpenci tvrdej línie v Madride. Katalánci prehrajú v oboch prípadoch".

Viac o téme: ŠpanielskoKatalánskoCarles PuigdemontÍňigo Méndez de Vigo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu