Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Najhorší politický prejav všetkých čias? Mayovú strápnil komik, kašeľ aj padajúce písmená

Theresa Mayová počas jej prejavu Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová počas jej prejavu (Zdroj: SITA / AP)

LONDÝN – Mal to byť prejav, ktorý jej mal navrátiť stratenú dôveru verejnosti a uistiť straníckych kolegov. Britská premiérka Theresa Mayová chcela na zjazde konzervatívcov zahviezdiť, nakoniec však na Ostrovoch riešia iba trapasy.

Škrvnou na jej vystúpení bola predovšetkým exhibícia známeho komika. Simonovi Bodkinovi sa podarilo počas Mayovej prejavu vyliezť na pódium a podávať jej formulár P45, ktorý sa obvykle dáva ľuďom, ktorí odchádzajú zo zamestnania.

Komik neskôr na Twitteri odkázal, že Mayovej prišiel odovzdať výpoveď od britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona, ktorý je širokou verejnosťou vnímaný ako Mayovej možný nástupca.

Silný kašeľ prerušoval reč

Pozdvihnuté obočie si zaslúžil aj celkový prejav Mayovej. Trápili ju totiž prechladnutie a silný kašeľ, ktorý niekoľkokrát jej reč prerušil, pričom v istej chvíli sa dokonca dostal aj do titulkov na BBC. Minister Phillip Hammond premiérke dokonca ponúkol cukrík proti kašľu.

Zatiaľ čo niektorí spolustraníci sa po prejave zišli okolo premiérky a pred novinármi zdôrazňovali, že jej kašeľ a problémy na pódiu ukázali, že je tiež len človek, ďalší boli podstatne kritickejší. „Nepovedal by som, že má Theresa Mayová šťastie. Práve prepásla jednu príležitosť a veľa jej ich nezostáva," povedal denníku The Sun jeden z konzervatívnych poslancov.

Padajúce písmená

Ako klinec do rakvy pôsobia padajúce písmená z nápisu „Building a country that works for everyone“ – čiže „Budujeme krajinu, ktorá slúži každému“. Po chvíli totiž odpadlo písmenko F a postupne z neho vypadlo až desať písmen.

Mayová však kvôli nevydarenému prejavu nemá v úmysle rezignovať, uviedla televízia Sky News s odkazom na svoj zdroj v Downing Street. 

Blíži sa Mayovej koniec?

Premiérka to má podľa najnovších informácií poriadne nahnuté - niektoré stranícke autority vraj volajú po voľbách nového šéfa strany. Hoci jej podporu vyjadrili napríklad minister zahraničia Boris Johnson či ministerka vnútra Amber Ruudová, schytala aj kritiku. 

Bývalý predseda konzervatívcov Grant Shapps v rozhovore pre portál BBC Mayovej vyčíta, že nezvládla júnové parlamentné voľby, nedokázala zjednotiť kabinet a svojim vystúpením na stredajšej konferencii sa iba vystavila posmechu.

Shapps sa pri svojej kritike zaštítil presvedčením tridsiatich konzervatívnych poslancov, ktorí si údajne neželajú, aby Mayová zostala na čele strany - a patria medzi nich aj piati ministri jej vlády. Podľa straníckych stanov ale musí o vyvolanie volieb požiadať najmenej 48 poslancov, upozorňuje BBC.

Mayová svoj prejav zakončila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA / AP)

Mayová svoj prejav zakončila objatím s manželom Philipom - Foto: SITA / AP

Viac o téme: Theresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu