Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Parížanov vydesil šialenec s nožom: Zaútočil na vojaka, spomínal Alaha!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske bezpečnostné zložky zadržali dnes muža, ktorý sa predpoludním pokúsil zaútočiť nožom na vojaka hliadkujúceho v stanici metra. Útočníka rýchlo premohli a nikto neutrpel zranenia. Vyšetrovanie prevzala protiteroristická prokuratúra, oznámil hovorca francúzskej vlády s tým, že prezident Emmanuel Macron hovoril o prípade s bezpečnostnými expertmi.

K incidentu došlo na stanici Chatelet v centre francúzskej metropoly. Útočník podľa policajných zdrojov citovaných agentúrou DPA vo svojich vyhláseniach spomínal Alaha. Prokuratúra uviedla, že prípad vyšetruje pre podozrenie z terorizmu na základe predbežného preskúmania informácií o zadržanom.

Muž sa pokúsil napadnúť príslušníka protiteroristickej jednotky francúzskych ozbrojených síl. Tie hliadkujú v rámci operácie Sentinelle v uliciach miest a na verejných priestranstvách vo Francúzsku už dva a pol roka v súvislosti so sériou teroristických útokov, ktoré si v krajine vyžiadali 240 mŕtvych.

Francúzska vláda len tento štvrtok potvrdila, že operácia Sentinelle, na ktorej sa podieľa 7000-10.000 vojakov, bude pokračovať. Armádni príslušníci však podľa nej budú nasadzovaní "flexibilnejšie".

Ministerka obrany Florence Parlyová dnes pre rozhlasovú stanicu Europe-1 povedala, že najnovší útok preukazuje funkčnosť vládnej stratégie zameranej na to, aby bolo pôsobenie týchto jednotiek "nepredvídateľnejšie... pre potenciálnych útočníkov".

Vojaci a policajti sa vo Francúzsku opakovane stali terčom islamisticky motivovaných útokov. Len minulý mesiac 36-ročný Alžírčan na parížskom predmestí vrazil s vozidlom do skupiny vojakov, z ktorých šiesti utrpeli zranenia.

Viac o téme: MetroNapadnutieParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu