Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rázny krok Mayovej, Británia v ohrození: Najvyšší stupeň teroristickej hrozby

(Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Po dnešnom útoku v londýnskom metre vyhlásili v Británii najvyšší stupeň teroristického ohrozenia. Informovala o tom dnes v Londýne britská premiérka Theresa Mayová. Najvyšší - kritický - stupeň ohrozenia znamená, že k teroristickému útoku môže dôjsť kedykoľvek, uviedla agentúra AP.

Podomácky vyrobené výbušné zariadenie explodovalo vo vozni londýnskeho metra dnes počas raňajšej dopravnej špičky, keď sa vlaková súprava nachádzala na stanici Parsons Green.

Vyšetrovatelia neskôr za pomoci záberov z bezpečnostných kamier identifikovali podozrivého v kauze bombového útoku, ku ktorému sa dnes prostredníctvom propagandistickej agentúry Amák priznala džihádistická organizácia Islamský štát.

Krátko po výbuchu v londýnskom metre britská premiérka zvolala  bezpečnostný tím Cobra a po jeho rokovaní oznámila, že úroveň varovania pred teroristickými útokmi v Spojenom kráľovstve po dnešnom incidente nezvýšia. Mal tak zostať na úrovni "závažnej" hrozby, čo znamená, že útok je vysoko pravdepodobný.

Vo svojom vystúpení z dnešného večera však Mayová informovala o zvýšení stupňa teroristického ohrozenia v krajine a zdôvodnila ho okrem iného aj tým, že prítomnosť posíl v podobe príslušníkov ozbrojených síl poskytne občanom ochranu a istotu. Vyzvala pritom obyvateľov krajiny, aby žili obvyklým spôsobom života, ale boli "ostražití a spolupracovali s políciou".

Viac o téme: TerorizmusVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu