Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Naďalej pátrajú po páchateľovi, ktorý sa podieľal na príprave útokov v Paríži

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzska polícia naďalej pátra po mužovi, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri príprave teroristických útokov z 13. novembra 2015 v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis.

Informoval o tom dnes spravodajský server France Info s tým, že vyšetrovatelia nepoznajú mužovo pravé meno, ale majú k dispozícii pomerne detailný popis jeho výzoru. France Info dodáva, že v policajných spisoch sa muž spomína s vymysleným menom Abou Walid. Tento políciou stále hľadaný muž v auguste 2015 dopravil zo Sýrie do Európy koordinátora útokov v Paríži, Abdelhamida Abaaouda.

Neznámy muž sa okrem toho podieľal na prípravách neúspešného útoku v rýchliku Thalys, ktorý sa odohral niekoľko týždňov pred atentátmi v Paríži. Jeho páchateľa, Ayouba el-Khazzaniho, dopravili v inkriminovaný deň do blízkosti železničnej stanice Bruxelles-Midi k vlaku smerujúcemu do Paríža. Útočník marockého pôvodu vtedy vo vlaku spustil streľbu, čím spôsobil zranenia dvom ľuďom. Následne ho spacifikovali dvaja americkí vojaci, ktorí boli vo vlaku.

Jedinými údajmi o tomto mužovi, ktoré polícia má, je opis jeho osoby. Muž má 24-25 rokov. Mohol by byť tureckého pôvodu, hovorí údajne po francúzsky, flámsky alebo po nemecky. Francúzska polícia ho považuje za nebezpečnú osobu. Abou Walid "by mohol chcieť preliať krv, s jeho neutralizáciou netreba čakať," uviedol vyšetrujúci sudca ešte v decembri roku 2016.

Hlavné mesto Francúzska Paríž zažilo 13. novembra 2015 sériu teroristických útokov, ktoré sa stali v čase od 21.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa. Išlo o šesť útokov strelnými zbraňami a tri samovražedné bombové atentáty, ktoré sa odohrali v koncertnej sieni Bataclan, na terasách reštaurácií a barov v 1., 10. a 11. parížskom obvode a v blízkosti národného futbalového štadióna na predmestí Saint-Denis.

K útokom, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených, sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš. Podľa nej išlo o odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

Viac o téme: PátraniePáchateľútok Paríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu