Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecko sa spamätáva z prípadu vražedného ošetrovateľa: Strašidelné odhalenie o počte obetí

Niels Hoegel Zobraziť galériu (2)
Niels Hoegel (Zdroj: SITA/Ingo Wagner/dpa via AP)

BERLÍN - Bývalý ošetrovateľ Niels Hoegel podľa vyšetrovateľov zavraždil v dvoch nemeckých nemocniciach najmenej 90 pacientov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Oldenburgu to uviedli zástupcovia osobitnej komisie, ktorá sa bude zaoberať opatreniami bývalého ošetrovateľa z rokov 1999 až 2005. Niels Hoegel musel predtým na súde čeliť šiestim prípadom a bol odsúdený na doživotie.

"Vďaka práci osobitnej komisie Kardio v posledných takmer troch rokoch sa podarilo preukázať ďalších celkom 84 vrážd. Osemdesiatštyri vrážd, ktoré Niels H. spáchal v nemocnici Delmenhorst a na klinike v Oldenburgu," uviedli dnes zástupcovia komisie. Ich počet je však pravdepodobne ešte vyšší, pretože časť pacientov bola po smrti spálená, takže ich pozostatky nemohli byť skontrolované.

Policajti počas vyšetrovania exhumovali pozostatky 99 ľudí, ktorí zomreli v nemocnici v Delmenhorst na severozápade Nemecka, a u 48 z nich došli k záveru, že boli obeťou vraždy. V neďalekom Oldenburgu Niels H., ktorý má teraz 40, zrejme zavraždil ďalších 36 ľudí.

Na klinike v Oldenburgu pracoval Niels H. v rokoch 1999 až 2002, v nemocnici v Delmenhorst potom v rokoch 2003 až 2005. Na jeho činy sa prišlo až v júni 2005, kedy ho jedna zo zdravotných sestier videla, ako pacientovi podáva liek, ktorý vôbec nemal dostať.

Niels Hoegel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ingo Wagner/dpa via AP)

V roku 2008 súd v Oldenburgu poslal ošetrovateľa za vraždu na 7,5 rokov do väzenia. O sedem rokov neskôr ho ten istý súd odsúdil na doživotie za dve vraždy, dva pokusy o vraždu a dva prípady vážneho ublíženia na zdraví. V tom istom roku Niels H. priznal asi 90 ohavných činov, pri ktorých podľa neho zomrelo asi 30 pacientov.

Nemecké médiá už predtým tvrdili, že ošetrovateľ pomocou liekov dostal pacientov do stavu vyžadujúceho oživovanie, aby ich záchranou dokázal svoje schopnosti, ale nie vždy to vyšlo. Poukázala tiež na závažné zlyhanie kontrolných mechanizmov v oboch zdravotníckych zariadeniach.

Viac o téme: OšetrovateľNemeckoNiels Hoegel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu