Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Maďari rušia diplomatické styky s Holandskom: Dôvodom je rozdielne zmýšľanie o extrémizme

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Jacquelyn Martin)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko na neurčitú dobu ruší diplomatické styky s Holandskom na úrovni veľvyslanca, ktorého povolalo naspäť do vlasti. Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti to dnes povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV je dôvodom tohto kroku rozhovor odchádzajúceho veľvyslanca Holandska Gajusa Scheltemu, ktorý prirovnal motiváciu maďarskej vlády k zmýšľaniu extrémistov. Holandský diplomat v kriticky ladenom rozhovore pre spravodajský server 168óra okrem iného poznamenal, že sa počas svojho pôsobenia v Budapešti ani raz nestretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. 

Odsúdil tiež automatické spájanie migrácie s terorizmom, pričom vyhlásil: "Je tu skupina, ktorej členovia sa cítia byť znevýhodnení globalizáciou, preto sa extrémisti obracajú k fanatickej zbožnosti, pretože tá im poskytuje pocit bezpečia. Nepriateľa si vytvárajú na rovnakom princípe ako maďarská vláda," povedal Scheltema. Szijjártó jeho slová vo štvrtok ostro odmietol a povedal, že je to obvinenie, ktoré si nikto nemohol dovoliť sformulovať ani v roku 2015, keď zaznievali najtvrdšie diskusie o problematike migrácie. 

Viac o téme: MaďarskoHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu