Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Líbya: Rodiny detí s HIV už dostali finančné kompenzácie

TRIPOLIS - Všetky rodiny líbyjských detí nakazených vírusom HIV už dostali dohodnuté odškodné.

Stalo sa tak v deň, keď sa očakáva rozhodnutie najvyššieho súdneho orgánu Líbye v prípade na smrť odsúdených piatich bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára. Informoval o tom dnes zástupca postihnutých rodín. Prijatie kompenzácií rodinami je podľa líbyjských predstaviteľov kľúčom k možnému omilosteniu šestice odsúdených zdravotníkov a ukončeniu už osem rokov trvajúcej kauzy.

"Všetky rodiny už dostali odškodné. Teraz podpisujú dokumenty, potvrdzujúce prevzatie kompenzácií a akceptovanie verdiktu, aký vynesie Najvyššia súdna rada," uviedol vedúci Združenia rodín detí nakazených HIV Idrís Laghá.

Podľa jeho slov prevzalo finančnú náhradu 460 rodín, každá z nich dostala milión dolárov (približne 24 miliónov Sk). Peniaze údajne pochádzajú z medzinárodného fondu Benghází, ktorý financuje EÚ, USA, Bulharsko a Líbya. Podpísané dokumenty dostane Najvyššia súdna rada v priebehu jednej až dvoch hodín. Rodiny sa v nich zaviazali, že príjmu akékoľvek rozhodnutie rady, vrátane oslobodzujúceho alebo zmierňujúceho rozsudku.

Bulharský minister zahraničných vecí Ivailo Kalfin dnes oznámil, že jeho krajina zvažuje účasť na medzinárodnom fonde pre humanitárnu pomoc Líbyi. Agentúra AP predtým mylne informovala, že Sofia uvažuje o možnosti odpísania časti líbyjského dlhu voči Bulharsku. AP však neskôr svoje tvrdenie poopravila s tým, že sa minister k otázke dlhu odmietol vyjadriť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu