Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Líbya potvrdila trest smrti bulharským sestričkám

Bulharské sestričky dostali trest smrti.
Bulharské sestričky dostali trest smrti.

TRIPOLIS - Líbyjský najvyšší súd dnes potvrdil trest smrti pre päť bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára, odsúdených za údajné nakazenie stoviek líbyjských detí vírusom HIV. Informoval o tom jeden zo sudcov.

Súd tak rozhodol v reakcii na odvolanie šiestich zahraničných zdravotníkov, ktorí sú v líbyjskom väzení od roku 1999, a potvrdil tak verdikt z decembra minulého roku. "Súd odmieta odvolania odporcov a potvrdzuje rozsudok smrti," vyhlásil sudca Fásí Zán na približne päťminútovom pojednávaní. Šestica odsúdených sa odvolacieho konania na najvyššom súde osobne nezúčastnila.

Posledné slovo v celom mimoriadne spolitizovanom prípade budú mať členovia líbyjskej Najvyššej justičnej rady na čele s ministrom spravodlivosti, ktorá môže rozsudky znovu potvrdiť, zrušiť alebo zmierniť.

Dnešný verdikt prichádza iba deň po tom, ako nadácia vedená synom líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího oznámila, že dosiahla dohodu s rodinami infikovaných detí, ktorá by mohla viesť k ukončeniu celej krízy. Oznámenie vzbudilo nádeje na skoré prepustenie väznených zdravotníkov. Podľa analytikov je teraz na Kaddáfího vláde, aby zabezpečila konečné kompromisné urovnanie prípadu.

Odsúdenci mali úmyselne infikovať 426 líbyjských detí vírusom HIV v nemocnici v Benghází, kde v 90. rokoch pracovali. Líbyjské orgány získali od zdravotníkov priznanie, tí však tvrdia, že vinu priznali iba pod nátlakom a v dôsledku mučenia. Niektorí západní vedci považujú za skutočný dôvod nákazy nedbanlivosť a slabú nemocničnú hygienu.

Bulharsko a jeho spojenci v Bruseli a Washingtone sa diplomatickými cestami pokúšali dosiahnuť ich prepustenie. Prípad zablokoval snahy Líbye o prehĺbenie vzťahov so Západom, keď sa v roku 2003 dostala po desaťročiach z politickej izolácie.

Zákulisné rokovania o finančnom odškodnení viedla s rodinami postihnutých detí Európska únia. Kaddáfího charitatívna nadácia zohrala pri vyjednávaní úlohu hlavného sprostredkovateľa.

Päť bulharských sestričiek a palestínskeho lekára odsúdili na smrť už v roku 2004, líbyjský najvyšší súd však v reakcii na medzinárodné pobúrenie nariadil opakovanie procesu. Ten sa však v decembri skončil vynesením rovnakého verdiktu.


Rozsudok smrti môže zvrátiť Najvyššia súdna rada


Líbyjská Najvyššia súdna rada v pondelok na svojom zasadnutí preskúma dohodu o kompenzáciách dosiahnutú s rodinami, ktorých deti boli v nemocnici v Benghází nakazené vírusom HIV. V stredu to uviedol líbyjský minister zahraničných vecí Rahmán Šalghám. Uzavretá dohoda má umožniť bulharským zdravotníkom odpykať si svoj trest v Bulharsku a vyhnúť sa poprave.


RE: Rozhodnutie líbyjského súdu je škandálom


Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE) René van der Linden označil za škandál rozhodnutie líbyjského Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil rozsudok smrti pre bulharské sestričky a palestínskeho lekára. "Odmietam toto zjavné odopieranie spravodlivosti, ktoré je spojené s používaním mučenia a hrozieb popravy na získanie priznaní,“ píše sa v komuniké zaslanom v stredu médiám. Van der Linden zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zvrátilo tento škandalózny rozsudok a vymazalo túto strašnú paródiu na spravodlivosť. Zároveň vyzval, aby svet pomohol detským obetiam nákazy HIV v Líbyi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu