Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Malíkí: Američania môžu odísť kedy chcú

Iracký premiér Núrí al-Malíkí.
Iracký premiér Núrí al-Malíkí.

BAGDAD - Iracký premiér Núrí al-Malíkí v reakcii na americkú hodnotiacu správu o nedostatočnom pokroku jeho vlády uviedol, že problémy v realizácii irackých reforiem sú prirodzené vzhľadom na nepokojnú situáciu v krajine.

Zároveň konštatoval, že iracké bezpečnostné sily sú akcieschopné a americkí vojaci môžu z Iraku odísť, "kedy budú chcieť".

Iracký šéf kabinetu na sobotňajšej tlačovej konferencii ďalej povedal, že jeho vláda potrebuje čas a úsilie na uplatnenie reforiem, ktoré Washington očakáva. Dodal, že politický proces v Iraku pritom "čelí bezpečnostným, ekonomickým a vojenským tlakom, ako aj regionálnemu a medzinárodnému zasahovaniu".

V prípade nutnosti je Malíkího iracká polícia a vojsko spôsobilé nahradiť koaličné sily, pokiaľ sa tieto rozhodnú odísť. Narážal pritom aj na rozhodnutie Snemovne reprezentantov amerického Kongresu o návrate bojových jednotiek z Iraku do 1. apríla 2008.

Jeden z hlavných premiérových poradcov Hassan al-Sunejd zároveň obvinil USA zo strápňovania irackej vlády. "Situácia vyzerá tak, ako keby sme boli experiment v americkom laboratóriu, a to či už budeme úspešní alebo nie," uviedol pre agentúru AP. Ostro taktiež kritizoval americké jednotky z porušovania ľudských práv a zasahovania do irackej vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu