Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stiahnutie amerických vojakov z Iraku bude náročné

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Stiahnutie vojakov z Iraku bude veľmi náročná úloha, pričom iba zníženie ich stavu o polovicu môže trvať až 18 mesiacov. Zhodli sa na tom v piatok americký minister obrany Robert Gates a náčelník generálneho štábu americkej armády generál Peter Pace.

Rozhodujúci vplyv na to, koľko času prípadný odchod zaberie, bude mať podľa nich stupeň násilia v krajine.

Spojené štáty potrebovali začiatkom 90. rokov takmer rok na to, aby stiahli svojich vojakov z Kuvajtu, vyhlásil v piatok Gates. Američania sa pritom v tom čase pohybovali v "priateľskom prostredí" s ľahkým prístupom k letiskám a prístavom, čo významne uľahčilo presuny vojakov a materiálu, upozornil Gates. "(Stiahnutie vojsk) je veľmi náročná úloha, bez ohľadu na to, kedy prebieha," upozornil minister. Ukončenie vojenskej prítomnosti neznamená iba odchod vojakov, ale aj presun "miliónov ton" materiálu, ktorý je majetkom americkej vlády, pripomenul Gates.

Schopnosť irackých ozbrojených síl preberať zodpovednosť za bezpečnostnú situáciu v krajine zároveň v posledných mesiacoch výrazne poklesla, konštatoval generál Peter Pace. Náčelník generálneho štábu americkej armády to však nepovažuje za dôvod na paniku a skutočnosť, že iracké sily majú dnes na plnenie bezpečnostných úloh v provinciách k dispozícii iba šesť bataliónov namiesto pôvodných desiatich označil za dôsledok nasadenia irackých vojakov v priamych bojových operáciách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu