Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Experiment umelej inteligencie museli zrušiť: Roboti vymysleli jazyk, ktorému človek nerozumel

(Zdroj: Zoznam s.r.o.)

LONDÝN - Pokus, ktorý sa vymkol spod kontroly. Vedci najväčšej sociálnej siete Facebook radšej prerušili experiment, v ktorom už nedokázali porozumieť dvom svojim robotom.

Ako uvádza portál Independent, vedci v New Yorku sa rozhodli zanechať experiment po tom, čo sa dve umelé inteligencie začali rozprávať čudným jazykom, ktorému rozumeli iba oni. Chatboti Alice a Bob si upravili angličtinu tak, aby sa im lepšie pracovalo, no zároveň tomu modifikovanému jazyku nerozumel človek, ktorý ich kontroloval.

Samotná bizarná diskusia sa udiala potom, čo Facebook pred oboch robotov položil zložitú výzvu - mali medzi sebou skúsiť vyjednávať obchod, v ktorom by sa pokúsili vymeniť čiapky, lopty a knihy, pričom každý predmet mal istú hodnotu. 

Schovávanie hlavy do piesku

„Boti boli inštruovaní, aby vyriešili, ako budú medzi sebou vyjednávať a zároveň vylepšili ich schopnosť výmenného obchodu," tvrdí portal. Už čoskoro sa obaja chatboti začali rozprávať v jazyku, ktorému oni rozumeli, ale pre ľudí sa javil zväčša nezrozumiteľný. 

„Toto je neuveriteľne dôležitý míľnik, ale každý, kto si myslí, že to nie je nebezpečné, iba schováva hlavu do piesku," varuje podľa webu The Sun Kevin Warwick, profesor robotiky. „Nevieme, čo títo boti hovoria. Ak bude mať bot schopnosť robiť niečo fyzické, napríklad vojenský bot, môže to byť smrtiace," dodáva.

Ako v Terminátorovi

Britská expertka na technológie budúcnosti Kate Adamsonová uviedla, že sa to deje všade. „Vyzerá to trochu ako v Terminátorovi," povedala. V sérii hollywoodskych trhákov svet ovládla umelá inteligencia a takmer vyhubila ľudstvo. Adamsonová dodala, že úroveň zložitosti umelej inteligencie je na takej úrovni, ktorej nerozumie nik.

Technologický guru Elon Musk pritom prednedávnom varoval šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, že jeho chápanie umeleje inteligencie je obmedzené. Dodal, že to predstavuje „podstatný risk pre ľudskú civilizáciu".

Viac o téme: RobotiExperiment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu