Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nové informácie k brexitu: Briti budú potrebovať až trojročné prechodné obdobie

Philip Hammond
Philip Hammond (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Veľká Británia bude po oficiálnom odchode z Európskej únie v marci 2019 dodržiavať niektoré jej pravidla počas obdobia, ktoré môže trvať až tri roky. Povedal to v piatok britský minister financií Philip Hammond. Podľa jeho slov prechodné obdobie je nutné, aby sa krajina "dostala z dnešného status quo k novým štandardom". Konštatoval, že prechodné obdobie by sa malo skončiť pred nasledujúcimi britskými voľbami v roku 2022.

Mnohé britské firmy obviňujú vládu z vysielania zmiešaných signálov o brexite. Predstavitelia krajiny hovoria, že Británia opustí spoločný trh EÚ a colnú úniu a skončí sa voľný pohyb osôb z únie. Zároveň však vravia, že zmeny, ktoré majú obrovské ekonomické implikácie, sa nestanú zo dňa na deň. V rámci britskej vlády je spor medzi tými, ktorí chcú kompromisný "mäkký brexit" s cieľom zmierniť ekonomický šok z odchodu z EÚ, a tými, ktorí chcú jasné, ostré vystúpenie. Hammond patrí medzi stúpencov mäkkého brexitu.

Premiér Malty, ktorá je teraz predsedníckou krajinou EÚ, Joseph Muscat sa v piatok vyjadril, že začína veriť, že britský rozvod s Európskou úniou sa neuskutoční. Muscat uviedol, že vidí náznaky zmeny britskej verejnej mienky. V rozhovore pre holandský denník De Volkskrant vyslovil nádej, že nejaký britský politik navrhne nové referendum o konečnej dohode o brexite.

Viac o téme: Philip HammondBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu