Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Myslíte si, že turisti z EÚ cestujú najviac do Chorvátska? Omyl! Dominuje Španielsko

Letná dovolenka
Letná dovolenka (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - V Európskej únii je cestovný ruch predovšetkým vnútornou záležitosťou. Takmer 90 percent turistických lôžkonocí v EÚ v roku 2015 pokryli obyvatelia členských krajín Únie a len zvyšných 10 percent tvorili návštevníci z tretích krajín. Pri cestách mimo EÚ si Európania najčastejšie vyberali dovolenky v USA, Turecku a Maroku, vyplýva z dnes zverejnených údajov Eurostatu.

Turisti z krajín EÚ v roku 2015 nocovali v roku 2015 prevažne v iných krajinách Únie (takmer 85 %). Len niečo vyše 15 percent lôžkonocí bolo mimo hraníc EÚ. Najobľúbenejšie turistické regióny boli v Španielsku (Kanárske ostrovy, Katalánsko, Baleárske ostrovy), Francúzsku (Paríž a okolie, Provensálsko - Azúrové pobrežie a Porýnie - Alpy) a v Taliansku (Benátsko, Toskánsko a Lombardsko). Spomedzi nových členských krajín sa medzi popredné dovolenkové destinácie dostalo Chorvátsko s jadranským pobrežím.

Slovenské regióny v roku 2015 nefigurovali v rebríčku 30 najobľúbenejších destinácií. Štatistický úrad EÚ však uviedol, že najviac turistov navštívilo stredné Slovensko (3,8 milióna lôžkonocí) a západné Slovensko(3 miliónov lôžkonocí). 

V roku 2015 len v prípade Britov (28,4 %) a Estóncov (27,9 %) platilo, že viac ako štvrtina z nich navštívila krajiny mimo EÚ. Nasledovali Belgičania (23,1 %), Chorváti (20,5 %), Litovčania a Rakúšania (20,3 %) a Luxemburčania (20,2 %). Najmenej dní mimo EÚ trávili turisti Rumunska (1,0 %), Grécka (5,6 %), Českej republiky (6,2 %), Portugalska (7,0 %), Francúzska (7,1 % ), Bulharska (7,7 %), Španielska (8,0 %), Poľska (8,1%) a Slovenska (9,7 %). V priemere občania EÚ v tomto roku strávili mimo hraníc Únie 15,4 percenta všetkých lôžkonocí.

Z hľadiska mimoúnijných turistických preferencií občania EÚ v roku 2015 najviac navštevovali Spojené štáty (13,8 % zo všetkých neeurópskych pobytov) a ich druhou najčastejšou destináciou bolo Turecko (10,4 %). Treťou najčastejšou mimoeurópskou destináciou bolo Maroko (4,6 %).

Viac o téme: DovolenkaŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu