Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Revolučný zákaz: Viac ako 120 krajín prijalo dohodu o jadrových zbraniach, Holandsko bolo proti

Elayne Whyte Gomez
Elayne Whyte Gomez (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Viac ako 120 krajín sveta v piatok schválilo dohodu o zákaze jadrových zbraní. Urobili tak počas stretnutia Organizácie Spojených národov (OSN), ktoré bojkotovalo deväť štátov vlastniacich jadrové zbrane. Za prijatie dohody hlasovalo 122 štátov, Holandsko hlasovalo proti a Singapur sa zdržal hlasovania. "Podarilo sa nám zasiať prvé semená sveta bez jadrových zbraní. Svet na túto správu čakal 70 rokov," vyjadrila sa predsedníčka konferencie OSN Elayne Whyte Gomez odkazujúc na prvé použitie atómových bômb v Hirošime a Nagasaki v auguste 1945. Podľa nej ide o prvú multilaterálnu dohodu o jadrovom odzbrojení za uplynulých 20 rokov.

Whyte Gomez uviedla, že dohoda bude sprístupnená na podpisy od septembra a začne platiť, keď ju ratifikuje 50 štátov. Dodala, že je napísaná tak, aby sa k nej mohli pridať aj krajiny vlastniace jadrové zbrane, ak sa tak rozhodnú. Dohoda od všetkých štátov, ktoré sa ju rozhodnú ratifikovať, požaduje, aby "za žiadnych okolností nevyvíjali, netestovali, nevyrábali či iným spôsobom nezaobstarávali, nevlastnili a nezhromažďovali jadrové zbrane a iné jadrové výbušné zariadenia". Okrem toho zakazuje akúkoľvek prepravu a používanie jadrových zbraní ako aj vyhrážanie sa nimi.

Ani jedna z jadrových mocností - USA, Rusko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Čína, India, Pakistan, Severná Kórea a Izrael - novoprijatú dohodu nepodporujú. Ako informuje agentúra AP, na piatkovom stretnutí sa nezúčastnila žiadna členská krajina NATO s výnimkou Holandska, ktoré tam muselo vyslať svoju delegáciu. USA a ostatné štáty, ktoré vlastnia jadrové zbrane, chcú opätovné potvrdenie takmer 50-ročnej Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

Tá má zamedziť šíreniu takýchto zbraní mimo päť pôvodných jadrových mocnosti, teda USA, Ruska, Veľkej Británie, Francúzska a Číny. Zmluva vyžaduje, aby sa štáty, ktoré nie sú jadrovými krajinami, neusilovali o atómové zbrane a päť mocností zaväzuje k jadrovému odzbrojeniu.

Viac o téme: ZákazJadrové zbraneOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu