Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA uvítali usvedčenie piatich osôb v prípade vraždy ruského politika Nemcova

Boris Nemcov
Boris Nemcov (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

WASHINGTON - Spojené štáty dnes uvítali usvedčenie piatich ľudí v spojitosti s vraždou ruského opozičného lídra Borisa Nemcova v roku 2015. Informovala o tom agentúra DPA. "Aj keď je Boris Nemcov už po smrti, jeho vlastenecký duch žije ďalej v mladých aj starých Rusoch, ktorí chcú vybudovať demokratickejšie, prosperujúcejšie a otvorenejšie Rusko," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová. Rusko podľa vyhlásenia stratilo zástancu demokracie a ľudských práv 27. februára 2015, keď Nemcova zastrelili na moste neďaleko Kremľa.

USA tiež zopakovali požiadavku Washingtonu, aby ruská vláda zaručila, že pred spravodlivosť sa dostanú všetci, ktorí sa podieľali na zabití Nemcova vrátane tých, ktorí to zorganizovali alebo nariadili. Popredného odporcu prezidenta Vladimira Putina podľa štvrtkového verdiktu poroty moskovského súdu zastrelil Zaur Dadajev, bývalý príslušník bezpečnostných síl čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Štyroch ďalších uznala za vinných z účasti na tejto vražde. Bratia Anzor a Šadid Gubaševovci, Chamzat Bachajev a Temirlan Eskerchanov čelili rôznym obvineniam od nezákonného doručovania zbraní po spoluprácu na vražde na objednávku organizovanou skupinou. 

Sudca Jurij Žitnikov uviedol, že prokuratúra úspešne preukázala, že pätica prijala koncom septembra 2014 objednávku na vraždu Nemcova za odmenu 15 miliónov rubľov (254.000 dolárov). Žitnikov dodal, že osoba, ktorá si túto vraždu objedala, je momentálne na slobode. Nemcovova najstaršia dcéra Žanna uviedla po vynesení verdiktu, že "prípad ostáva nevyriešený". Výška trestu pre usvedčených sa podľa Interfaxu bude prerokovávať 4. júla. Všetkým piatom hrozí doživotie a podľa vyhlásenia porotcov si nezaslúžia zhovievavosť, dodala agentúra TASS.

Viac o téme: RuskoUSABoris Nemcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu