Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dráma nad Baltom: Rusi a Američania sú opäť v sebe, nebezpečný incident na oblohe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA/WASHINGTON - Ruské ministerstvo obrany včera obvinilo americké výzvedné lietadlo RC-135 z provokatívneho manévrovania nad Baltom voči ruskej stíhačke Su-27, ktorá ho sprevádzala. K incidentu došlo v pondelok nad medzinárodnými vodami. Americká strana naopak za nebezpečné označila počínanie ruského pilota.

Napätie na východe Sýrie narastá: Američanmi podporovaní povstalci zostrelili vládne lietadlo

"Posádka RC-135 sa pokúsila priblížiť k ruskej stíhačke a vykonala provokatívny obrat v smere k Su-27," uviedlo ruské ministerstvo podľa agentúry Interfax. "Ruský pilot zareagoval na manéver RC-135 a potom pokračoval v sprevádzaní výzvedného lietadla USA, kým to nezmenilo smer letu, a to od hraníc Ruskej federácie," dodalo.

Podľa ruských vojakov "doslova v priebehu desiatich minút vletel do tejto oblasti ďalší RC-135, ktorý bol tiež zachytený ruským lietadlom Su-27".

Naopak podľa verzie opísanej americkou televíziou Fox News sa ruská stíhačka nebezpečne priblížila k americkému vojenskému lietadlu na vzdialenosť menej ako dva metre. Ruský pilot si podľa Američanov počínal "provokatívne" a "zmätene". Podľa televízie od 2. júna došlo v oblasti Baltského mora k viac ako 35 "stretnutiam" ruských a amerických vojenských lietadiel a lodí.

Rusko vypovedalo dohodu o neútočení s USA: Po novom zostrelia každého

Pondelkový incident označilo velenie amerických síl v Európe za "nebezpečný" vzhľadom na vysokú rýchlosť priblíženia oboch strojov; svedčí vraj o tom, že ruský pilot svoju stíhačku dostatočne neovládal.

Incident nasledoval potom, čo sa vzťahy medzi oboma veľmocami zhoršili kvôli nedeľnému zostreleniu sýrskeho vojenského lietadla americkou armádou nad sýrskou provinciou Rakka. Americké lietadlá, vrátane strategických bombardérov B-1 a B-52, sa nad Baltom zúčastnili cvičenia, ktoré sa skončilo v nedeľu, upozornila agentúra Interfax.

Viac o téme: Stíhačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu