Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko utužuje vzťahy s Čínou: Odštartovali spoločné námorné manévre v Baltskom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Čína a Rusko odštartovali dnes v prístave Baltijsk na pobreží Baltského mora spoločné námorné vojenské cvičenia. Informovala o tom agentúra DPA. Prístav je súčasťou Kaliningradskej oblasti, ruskej exklávy medzi členskými štátmi EÚ Poľskom a Litvou.

"Čínske vojenské lode sú na návšteve Baltijsku prvýkrát v histórii rusko-čínskych vzťahov," povedal predstaviteľ ruskej Baltskej flotily Roman Martov, ktorého slová citovala agentúra TASS. Rusko v uplynulých rokoch utužuje vzťahy s Čínou v čase svojho sporu so Západom ohľadne konfliktu na Ukrajine. Čína i Rusko sú spoločne členmi Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, čo je vojenský, politický a ekonomický blok založený v roku 2001.

Rusko rovnako v uplynulých rokoch zintenzívňuje svoje vojenské aktivity v Baltskom regióne. Tie vystrašili štáty bývalého sovietskeho bloku a v súčasnosti členov Severoatlantickej aliancie Litvu, Lotyšsko a Estónsko. Zvýšená vojenská aktivita Moskvy zasa vo Fínsku a Švédsku vyvolala diskusiu o prípadnom vstupe do NATO.

Viac o téme: RuskoČínaBaltijsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu