Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mayová žartovala o volebnej katastrofe v Dolnej snemovni: Aspoň niekto má väčšinu

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Zákonodarcovia britskej Dolnej snemovne, zvolení v predčasných parlamentných voľbách 8. júna, sa dnes zišli na ustanovujúcom zasadaní. Za predsedu snemovne si opäť a hladko zvolili Johna Bercowa.

Britská premiérka Theresa Mayová následne zažartovala na svoju vlastnú adresu, čím ukázala novonadobudnutú pokoru po katastrofálnych predčasných voľbách, v ktorých jej Konzervatívna strana stratila väčšinu v parlamente. Táto voličmi potrestaná politička totiž vtipne poznamenala: "Aspoň niekto dosiahol jasné, väčšinové víťazstvo."

Neočakávané silné druhé miesto Labouristickej strany vo voľbách spôsobilo zmätok v britskej celoštátnej politike. Mayová totiž zvolala predčasné parlamentné voľby v nádeji, že si posilní väčšinu a bude mať aj silnejší mandát pri rokovaniach s Európskou úniou o odchode Británie z nej, tzv. brexite.

Avšak namiesto toho dosiahli konzervatívci slabý výsledok a Mayová nakoniec vedie rokovania o spolupráci s malou severoírskou stranou, aby sa vôbec udržala pri moci. Naopak, líder labouristov Jeremy Corbyn v diskusii s Mayovou pôsobil nečakane sebaisto, priam až pyšne, pričom v chlopni mal veľkú červenú ružu - symbol svojej strany.

Viac o téme: BritániaDolná snemovňaTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu