Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

K teroristickému útoku v Londýne sa vyjadrujú politici: Prehovorila už aj Mayová!

Britská premiérka Theresa Mayová Zobraziť galériu (10)
Britská premiérka Theresa Mayová (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Pri sobotňajších útokoch teroristov v Londýne utrpeli zranenia aj dvaja Austrálčania, oznámil dnes austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Informoval o tom denník Sydney Morning Herald.

"Tento útok je ďalším krutým príkladom novej reality, v ktorej žijeme, všadeprítomnej hrozby vražedných islamistických teroristov, ktorí majú za cieľ poškodiť naše spoločenstvá, náš spôsob života a slobody, ktoré si vážime... Nikdy sa nepodvolíme terorizmu. Teroristom sa vzoprieme," uviedol Turnbull na tlačovej konferencii a vyhlásil: "Nájdeme ich, zničíme ich, zabijeme ich."

ONLINE Ďalší teroristický útok v Londýne: Zahynulo 7 ľudí, najmenej 48 zranených

Predseda Európskej rady Donald Tusk v reakcii na útok vyhlásil, že "Európa stojí pri Spojenom kráľovstve v boji proti terorizmu".

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker reagoval, že jeho "myšlienky a modlitby sú s obeťami a ich rodinami"

Španielsky premiér Mariano Rajoy vyjadril "solidaritu a podporu" Británii.

Robert Fico: Odsudzujem amorálny teroristický útok v Londýne

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje sobotňajší (3.6.) amorálny teroristický útok v Londýne a zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí. "Zabezpečenie bezpečnosti občanov musí patriť medzi zásadné priority európskej politiky," uviedol.

Robert Fico
Zobraziť galériu (10)
Robert Fico  (Zdroj: SITA)

Premiér je pripravený na vecný dialóg s partnermi na európskej úrovni s cieľom prehĺbiť bezpečnostnú politiku, ktorá by v dohľadnom čase zefektívnila obranu voči útokom teroristov na bezbranných ľudí v európskych mestách.

Danko: Zákerná epidémia terorizmu naberá na sile

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vyjadruje sústrasť príbuzným obetí a ich rodinám, všetkým pozostalým i obyvateľom Londýna. Šéf parlamentu verí, že tento ďalší nehanebný teroristický útok na nevinných ľudí bude potrestaný. "Potvrdzujem, že zákerná epidémia terorizmu naberá na sile, nepozná hranice. Za obete si vyberá vždy tých najnevinnejších, ale ľudstvo doteraz na každú epidémiu našlo liek. V týchto ťažkých chvíľach vyjadrujem solidaritu," povedal Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (10)
Andrej Danko  (Zdroj: SITA)

Predseda NR SR zároveň dnes ráno požiadal aj políciu, aby pri príležitosti konania sa Slovak food festivalu na Bratislavskom hrade sprísnila kontrolu návštevníkov. "Naozaj prosím návštevníkov hradného areálu o strpenie, ale udalosti, ktoré sa dejú okolo nás, si vyžadujú nové bezpečnostné opatrenia, ktoré sme doteraz nemuseli používať," dodal Danko.

Kiska: Zdieľame smútok Londýnčanov po sobotných útokoch

Zdieľame smútok Londýnčanov po sobotných útokoch. Na svojom profile na sociálnej sieti to v súvislosti s teroristickými útokmi v hlavnom meste Spojeného kráľovstva vyhlásil prezident Andrej Kiska.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (10)
Andrej Kiska  (Zdroj: SITA)

Prezident zároveň vyjadril kondolencie rodinám obetí. „Všetci sme zjednotení proti teroru a bez strachu," uviedol.

Maďarská vláda k útoku v Londýne: Teroristi chcú zlikvidovať kresťanskú kultúru

Načasovanie teroristických útokov v Londýne na Letnice svedčí o tom, že teroristi chcú zlikvidovať kresťanskú kultúru. Povedal to dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (10)
Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA)

"Maďarská vláda čo najrozhodnejšie odsudzuje londýnske teroristické útoky. Títo teroristi sa neštítia nijakej podlosti. Je zrejmé, že chcú zlikvidovať našu kresťanskú vieru a kultúru. Maďarská vláda spolucíti s pozostalými obetí a zranenými," cituje agentúra MTI z vyhlásenia kabinetu.

Putin odsúdil útok v Londýne, vyjadril Britom sústrasť

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil sobotňajší teroristický útok v Londýne a vyjadril sústrasť britskému ľudu, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo vyhlásení pre ruskú tlačovú agentúru.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (10)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA)

"Vladimir Putin vyjadruje sústrasť Britom a odsudzuje najnovší teroristický útok v Londýne. Zakrátko zašle sústrastný telegram britskej premiérke Therese Mayovej," uviedol Peskov.

Merkelová: Stojíme pri Británii, sme proti všetkým formám terorizmu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že "Nemecko v boji proti všetkým formám terorizmu stojí jednoznačne na strane Británie".

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (10)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA)

"Strach, smútok a odhodlanie nás púta k sebe napriek všetkým hraniciam," uviedla Merkelová.

Mayová po sobotňajšom útoku v Londýne: Čo je veľa, to je veľa

Britská premiérka Theresa Mayová sa dnes predpoludním pred svojím sídlom na Downing Street č. 10 vyjadrila k sobotňajšiemu teroristickému útoku v Londýne, ktorý - rovnako ako nedávny bombový útok v Manchestri - ostro odsúdila. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Premiérka vyzvala svojich krajanov na tvrdší postoj k extrémistom a prísnejšej kontrole kybernetického priestoru, ktorý môže byť zneužitý radikálmi. Hoci posledné teroristické útoky podľa nej nesúvisia, spája ich jedna ideológia zla, ktorá hlása, že západné hodnoty nie sú zlučiteľné s islamom.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (10)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA)

Mayová pripomenula, že britská polícia a tajné služby od marca zmarili päť pripravovaných teroristických činov. Potvrdila tiež, že sobotňajší útok na Londýnskom moste a v lokalite Borough Market si dosiaľ vyžiadal už sedem mŕtvych a 48 zranených, z ktorých mnohí sú v život ohrozujúcom stave.

Premiérka, ktorú cituje spravodajská stanica BBC, povedala, že teroristický útok bol zacielený na "nevinných a neozbrojených civilistov". Upozornila, že nadišiel čas povedať "čo je veľa, to je veľa". Prisľúbila tiež prehodnotenie protiteroristickej stratégie uplatňovanej na území Británie.

Mayová, ktorá predsedala stretnutiu vládneho bezpečnostného výboru Cobra, zároveň potvrdila, že všeobecné voľby sa budú konať podľa plánu vo štvrtok 8. júna a predvolebná kampaň politických strán (okrem Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva - UKIP, ktorá ju neprerušila) sa obnoví v pondelok.

Sobotňajší teroristický útok v Londýne ukázal, že v Británii je v súčasnosti "príliš veľa tolerancie" voči islamskému extrémizmu, uviedla dnes britská premiérka Theresa Mayová, ktorú cituje webový denník The Independent.

"Kým v uplynulých rokoch sme spravili výrazný posun, úprimne povedané, naša krajina je priveľmi tolerantná voči extrémizmu. Musíme sa preto stať zdatnejšími pri jeho identifikovaní a likvidovaní naprieč celým verejným sektorom a spoločnosťou. Bude si to vyžadovať náročnú a často nepríjemnú konverzáciu, ale naša krajina sa musí v boji proti extrémizmu zjednotiť. Nesmieme žiť v segregovaných, odlúčených komunitách, ale ako jedno skutočne Spojené kráľovstvo," vyhlásila Mayová.

Predsedníčka britskej vlády svoje vyhlásenie učinila dopoludní pred svojím sídlom na Downing Street č. 10, pričom ostro odsúdila útok vykonaný trojicou páchateľov na Londýnskom moste a v lokalite Borough Market. Útočníci dodávkou a nožmi usmrtili najmenej sedem ľudí a spôsobili zranenia ďalším 48 osobám. Útočníci podľa svedkov kričali: "To je za Alaha!"

Útočníkov polícia zastrelila do ôsmich minút po prvom núdzovom telefonáte, uvádza spravodajská stanica BBC. Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková vyzdvihla "výnimočnú statočnosť" svojich kolegov, ktorí útočníkov zneškodnili.

Lajčák potvrdil spoluprácu v boji proti terorizmu

V súvislosti s teroristickým útokom v Londýne, ku ktorému došlo v sobotu (3.6.) pred polnocou na londýnskom moste a následne v neďalekom Borough Market, zaslal dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sústrastný telegram svojmu britskému rezortnému kolegovi Borisovi Johnsonovi. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"S hlbokým zármutkom som prijal informáciu o teroristickom útoku v Londýne. Nič nemôže ospravedlniť hanebné a nezmyselné činy teroristov namierené proti nevinným ľuďom s cieľom šíriť strach a nenávisť. Dovoľte mi, aby som Vám a Vašim prostredníctvom ľudu Spojeného kráľovstva a rodinám obetí tohto útoku, vyjadril úprimnú sústrasť. Zároveň chcem opätovne potvrdiť naše odhodlanie stáť po boku Spojeného kráľovstva a spojencov v boji proti terorizmu," uvádza v telegrame Lajčák.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: TerorizmusRobert FicoLondýnAngela MerkelováAndrej DankoVladimir PutinMalcolm Turnbull
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu