Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prelom v boji proti AIDS: Vedci odstránili vírus z infikovanej bunky

Vírus HIV
Vírus HIV

BERLÍN - Nemeckým vedcom sa laboratórne podarilo z infikovaných buniek odstrániť vírus HIV. Považujú to za výrazný pokrok otvárajúci po prvý raz možnosť liečiť pacientov, ktorí ochoreli po zlyhaní imunity (AIDS).

Podľa expertov tento počin vyvoláva opatrnú nádej na nové spôsoby liečby. Doterajšie terapie sa predovšetkým snažili zastaviť množenie napadnutých buniek.

"Choré bunky sa uzdravili," zhŕňa výsledok práce expertov z Hamburgu a Drážďan profesor Joachim Hauber z virologického a imunologického ústavu Heinricha Petteho v hamburskej štvrti Eppendorf. "Zatiaľ nikto na svete nedokázal odstrániť genotyp HIV z infikovanej bunky. Je to biotechnologický prelom," uvádza.

Nákaza HIV sa dosiaľ považovala za nezvratnú. Vedci však teraz využili vlastnosti určitých enzýmov - rekombináz. Tieto proteíny ako nožnice prestrihnú reťazec DNA na určitých miestach a nanovo ho poskladajú. Za pomoci takýchto molekulárnych nožníc sa vedcom podarilo pôvodcu víru rospoznať a "vystrihnutím" ho odstrániť. Procedúra trvá asi 10 týždňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu