Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Tínedžeri prednášajú o sexe a drogách

Prednášky prebiehajú v uvoľnenej atmosfére.
Prednášky prebiehajú v uvoľnenej atmosfére. (Zdroj: Nový Čas)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Drogy, sex, antikoncepcia, AIDS - to sú témy, ktoré pútajú najmä u mladých ľudí veľkú pozornosť. Hŕstka nadšencov pod vedením Michala Hricka (23) sa rozhodla viesť rozhovory na tieto témy so študentmi stredných škôl trochu inak.

Tento rok organizujú v Spišskej Novej Vsi už piaty ročník akcie Mladí ľudia a život. Na workshopoch, ktoré trvajú štyri dni, o týchto problémoch prednášajú tínedžerom ich rovesníci.

„Vždy, keď niekom upíšem o workshope, ľutujem, že sa nedá zobraziť atmosféra, ktorá tam je. Je to neopísateľný pocit, keď si na lístočku po besede prečítate napríklad: Ďakujem, vďaka tejto besede som zmenila názor na nechránený sex. Už nesmiem takto riskovať,“ oduševnene priznáva Michal Hricko (23) a teší sa z čoraz väčšej obľúbenosti akcie u študentov.

„Workshopy trvajú asi štyri dni, odohrávajú sa na niektorej zo spišskonovoveských stredných škôl. Počas nich približne 500 stredoškolákov z celého Slovenska beseduje,“ vysvetľuje Hricko.

Prednášajúcim je vždy študent v rovnakom veku ako poslucháči, čo vnáša do debát iný rozmer. Informácie sú servírované neformálne, vždy zaujímavou formou, ktorá tínedžerov upúta, pretože ich podávajú ich rečou. Súčasťou tejto čoraz populárnejšej akcie je aj divadlo - mladí v spišskonovoveskom divadle hrajú scénky, o ktorých predtým besedovali. Nechýba ani športové odreagovanie sa, po rozhovoroch si spolu zahrajú basketbal či futbal.

Tento rok plánujú dobrovoľníci usporiadať už piaty ročník akcie, ale zohnať financie na jej uskutočnenie je podľa predsedu spolku Michala Hricka stále ťažké. Zorganizovať podujatie takéhoto druhu stojí okolo 300-tisíc Sk. „Oslovili sme už viacerých. Akciu pripravujeme celý rok. Do poslednej chvíle však nevieme, či bude na ňu dosť peňazí,“ dodáva Hricko. Prípadní záujemcovia či sponzori môžu M. Hricka kontaktovať na čísle 0911 633 615.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu