Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska komisia rozhodla: Hraničné kontroly v Schengene by mali skončiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Kerstin Joensson)

BRUSEL - Dočasne obnovené hraničné kontroly, ktoré zaviedli Dánsko, Nemecko, Nórsko, Rakúsko a Švédsko, môžu tieto krajiny zachovať ešte po ďalších šesť mesiacov, avšak následne by sa mali vrátiť k riadnemu fungovaniu v rámci Schengenu, teda hraniciacm bez kontrol.

Toto odporúčanie zverejnila dnes v Bruseli Európska komisia. Aj keď sa zdá, že sa celková situácia stabilizuje, v Grécku sa ešte stále zdržiava značný počet žiadateľov o azyl, preto spomínané členské a nečlenské krajiny Únie môžu ešte raz naposledy "preventívne" predlžiť platnosť kontrol na štátnych hraniciach obnovených v roku 2015, vyplýva zo stanoviska EK.

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v tejto súvislosti zdôraznil, že "vďaka nášmu spoločnému úsiliu sú naše vonkajšie hranice silnejšie a bezpečnejšie". Podľa príslušného eurokomisára Dimitrisa Avramopulosa je na čase vrátiť sa postupne k plne funkčnému schegenskému systému.

Napríklad bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann to však nevidí ani zďaleka tak jednoznačne. Podľa jeho názoru sa kontroly na vnútorných hraniciach Únie musia zachovať tak dlho, kým nebude na jej vonkajších hraniciach k dispozícii efektívna ochrana.

Viac o téme: Európska úniaSchengenHraničné kontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu